Meghalt Millau a Gault&Millau-ból

Christian Millau, a Gault&Millau alapítója

Christian Millau 88 éves volt. A Gault&Millau étteremkalauzt ketten hozták létre Henri Gault-val 1969-ben, mára pedig Európa legmeghatározóbb gasztronómiai kalauza lett a Michelin mellett. Az alapítótárs, Gault 2000-ben hunyt el.

Christian Millau a Le Monde belpolitikai rovatában kezdte a pályafutását, majd 1965-ben Henri Gault-val és André Gayot-val kiadták a Gault&Millau előzményét, a Le Nouveau Giude című kalauzt. A pár évvel később, már csak Gault-val alapított Gault&Millau a francia nouvelle cuisine lelkes támogatója – sokak szerint pedig az egyik motorja volt. Híressé tette azokat a francia séfeket, akik a súlyos, mártásokra és vajra épülő francia konyhát megújították azzal, hogy a könnyedségre, idényszerűségre, friss alapanyagokra és a kreativitásra alapoztak – és ezzel elképesztő hatást gyakoroltak az akkori és mai fine dining-ra.

A nevüket viselő étteremkalauzt ma 12 országban adják ki – 2012 óta Magyarországon is, Molnár B. Tamás főszerkesztésében. 20 pontos rendszerben dolgoznak: 10 pont alatt nem létezik jó étterem, a 20 pontot pedig eddig csak két esetben osztották ki 13 évvel ezelőtt – bőven évekkel az után, hogy Christian Millau már visszavonult a hivatásos teszteléstől. Az ő elve ugyanis az volt, hogy a tökéletességet nem lehet elérni – ezért soha, semmilyen körülmények között nem adott ki 20 pontot.

Külön érdekesség az életében (fun fact – már ha nekrológban szabadna ilyet írni), hogy Millau egyike lett volna a legendás Judgement of Paris kóstolónak, ahol 1976 május 24-én, először a történelemben a kaliforniai borok leiskolázták a franciákat és ezzel megkezdték a diadalmenetüket a borvilág meghódítására. Ám ő átpasszolta a lehetőséget a testvérének, így a világ leghíresebb borkóstolóján végül a fivére, Claude Dubois-Millot helyettesítette.