Minek pacsálsz el ennyi pénzt vízre?

Egy felnőttnek naponta min. 2 liter vizet kell – vagy legalábbis kéne – meginnia. Ennek örömére a vízgyártók nem győznek újabb és újabb szlogeneket, csomagolást, reklámot és riogatást kitalálni, csak hogy az övéket válasszuk.

Egy alsópolcos víz literje 60 Ft, de a legkeresettebbeké inkább 120: igaz, ennyiért házhoz is szállítják.
Arról ne is beszéljünk, hogy mennyit fizetsz ki egy pohár vízért, ha beülsz valahová – itt csak a tulaj pofátlanságán múlik, hogy mekkora szorzóval dolgozik, de érdemes néha utánaszámolni.

Pláne, ha tudod, hogy mennyibe kerül, ha kinyitod a csapot és alátartod a poharat: Budapesten  219 Ft egy köbméter, azaz a 180 forintos havi alapdíjon kívül pont 20 FILLÉR egy liter víz!

Ok, ilyenkor jön a nyavajgás, hogy rossz az íze meg tele van klórral. Az íze tényleg változik még a vezetékektől függően is, de erre megoldás a vízszűrő kancsó: ebből is annyi van, mint égen a csillag, a fapadostól a digitális hétzenésig, a kétezrestől a tizenvalahányezresig. Több, mint két éve használunk ilyet otthon, úgyhogy bátran ki merjük jelenteni: tök finom vizet csinál a csapvízből. A legtöbb típusban 150 literenként kell szűrőbetétet cserélni, aminek az árát visszaosztva az jön ki, hogy 6-8 Forinttal dobja meg a csapvíz 20 filléres árát literenként.

 

Szóval:

 

házhoz jön? környzetszennyező? mennyibe kerül?
palackozott víz talán igen 60-180 Ft/l
csapvíz igen nem 0,2 Ft/l

 

Ezek fényében kezdünk valahol egyetérteni azokkal, akik úgy kommentálták az első vízsommelier munkába állását, hogy megérett a világ a pusztulásra.

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!