Cáfoljuk a rémhírt: nem védett a seregély

Nem védett a seregély

A seregély megítélése legalábbis ellentmondásos a természetbarátok körében: szép, pici, madár, úgyhogy szeretjük, de hatalmas csapatokban támad és egész tábla szőlőket képes lezabálni éppen szüret előtt, mivel akkorra befejeződik az aratás és már nem talál mást.

A Facebook-on bukkantunk egy érdekes posztra, aminek a szerzője, Köteles László, Komlóska polgármestere Tokaj-Hegyalja aktuális gondjait sorolja egyfajta nézőpontból. Amit a szőlőtermelők gondjairól és az idei hegyaljai termésről ír, az egy hosszabb utánajárást és misét ér meg a közeljövőben, de az írásban szerepet kapnak a felhőnyi bandákba verődő kismadarak. A polgármester egyebek közt azt szorgalmazza, hogy a védett seregélyek okozta károkat az állam térítse meg a termelőknek és vizsgálják felül a seregély védett státuszát.

Elkezdtünk utánajárni a dolognak, mert eddig ez a tény elkerülte a figyelmünket, pedig a madárriasztás minden évben aktuális téma a szezonban.

A Magyarországon élő vagy átvonuló állatfajok védettségét a 13/2001 KöM rendelet szabályozza. A rendelet mai napon hatályos állapota szerint
A seregély (Sturnus vulgaris) gyérítését engedély nélkül végezheti a külön jogszabályok alapján kijelölt vadászatra jogosult, a hegyközség területén működő hegyőr, valamint az ott mezőőri szolgálatot ellátó személy, kizárólag a szőlő- és gyümölcsültetvényekben, valamint csemegekukorica-táblákon, azok termésének megóvása, illetve az azokban keletkező károk mérséklése érdekében, amennyiben tevékenységét
a) az ingatlan tulajdonosával, illetve jogszerű használójával megállapodást kötve,
b) védett természeti területeken, illetve különleges madárvédelmi területeken kívül,
c) augusztus 1. és október 31. között,
d) a vadászat rendje megsértésének nem minősülő, valamint nem tiltott vadászati eszközökkel és módszerrel, valamint
e) az okszerű vadgazdálkodás akadályozása nélkül
végzi.
(6) A vadászatra jogosult, valamint a (3) bekezdés szerinti halászati őr és az (5) bekezdés szerinti hegyőr, valamint mezőőr a (3) és az (5) bekezdés szerinti gyérítést végző személyekről (a vadászjegyük számának feltüntetésével), a gyérítések helyéről, idejéről, módjáról, valamint az elejtett madarak számáról a tárgyidőszakot követően, február 28-ig köteles jelentést küldeni az illetékes természetvédelmi hatóságnak.

Magyarul nem lövöldözheti őket bárki kilószámra és a novemberre kint hagyott szőlők komoly veszélyben vannak, ha addig még nem vonulnak el a seregélyek, de a szüret fő idejét érintő időszakban nem védettek – ellentétben például a szintén kártékony vetési varjúval.

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!