Tananyag lett belőlük – a Pszichorendelés sikere

A Pszichorendelés stábja: Böhönyei Márta és Tóth Melinda. Fotó: Temesi Ádám

A Pszichorendelés című előadássorozat második etapján már tumultuózus jelenetek lettek volna, ha a közönség nem ennyire jó fej. A két fiatal pszichoterapeuta lány, Böhönyey Márta és Tóth Melinda még az egyetem első félévében nőttek össze – a közös egyetemi projektek után közös munkahely, ugyanaz a képzés, majd közös rendelés volt az út a sikerhez.
Az előadássorozatukkal a témában eddig sosem látott sikert arattak: mára 18.000 kedvelő követi őket a Facebookon, mégis behúzzák egy időre a féket.

Flavor: Amikor láttunk titeket előadni, olyan érzésünk volt – azon kívül, hogy 2 perc alatt le vagunk bilincselve -, hogy ezt nagyon sokszor elpróbáltátok. Fél mondatoknál kapjátok ki a szót egymás szájából, egymásra sem nézve.

Böhönyey Márta: Igen, ezt nagyon sokszor megkaptuk, pedig nem. (nevet) Az egyetem első pár hónapjában kiderült, hogy annyira egy rugóra jár az agyunk, hogy ez magától értetődik.

Tóth Melinda: Amikor egy csoportterápián egyszerre mondjuk ki szóról szóra ugyanazt az összetett mondatot, akkor ez szinte kínos. 

Flavor: Hogyan fogtatok bele a közös munkába? És egyébként is, mit csinál egy friss diplomás pszichológus, amikor kikerül az egyetemről? Hogyan szerez pácienseket?

Böhönyei Márta: Sehogy, még nem is rendelhet. Mi egy HR-es céghez mentünk el dolgozni 5 évre, ahol meggyőztük a főnökünket, hogy milyen jól jár azzal, ha kifizeti a pszichoterapeuta-képzésünket…

Tóth Melinda: … az egyetem vége felé szembesültünk azzal, hogy ez még innentől kezdve plusz 3, majd plusz 4 év képzést jelent, szóval egy végeláthatatlan folyamatnak tűnik. A plusz 4 év ad módszerspecifikus képzést – itt kerülnek össze az orvosok a pszichológusokkal. (nevetve folytatja) Kiderült, hogy ez önbizalmat ugyan ad, de ha bajunk lesz, életveszélybe kerülünk, mert az orvosi diplomával érkezők sokkal kevésbé tudták megugrani az akadályokat.  

Böhönyei Márta: Ezzel egyidőben (2010-ben) kezdtünk el posztolni anyagokat a Facebook-ra, de irtózatos tempóban. Azt láttuk, hogy azokból az anyagokból van hiány, amik nem ilyen nyálas, Romana-regények stílusában előadott életbölcsességeket puffogtatnak, de nem is túl általánosak.

A “depresszió” vagy az “önismeret” kérdését 5 percben vagy akár egy órában is összefoglalni értelmetlen, mert túl általános.

Szerettünk volna a lerágott csontokon kívül a hétköznapi problémákra szikárabban, tárgyilagosabban reflektálni és azokat jó fej képekkel illusztrálni. 
Ezekkel akartunk népszerűségre szert tenni, hogy aztán legyenek pácienseink, de volt mögötte világjobbító szándék is:  el akartuk oszlatni a pszichológiához akkor még erősen kötődő tévhiteket, pl. “csak bolondok járnak pszichológushoz” és hasonlók. Ennek gyorsan sikere lett és gyorsan másolni is kezdték. 

Pszichorendelés nagyközönség előtt

Tóth Melinda: Az elején még érzékenyebbek voltunk a lopásra, ezért volt, hogy ráírtunk valakire, aki szinte egy az egyben lemásolta az egyik témánkat, de még a fordulatokat is. Az illető ijedten visszaírt, hogy ő biztos nem tőlünk lopott, mert az egyik egyetemi előadásának jegyzetét tette közzé egy kicsit szerkesztve (nevet). Mint kiderült, nagy Power Point-diákra volt kivetítve a Pszichorendelés anyaga az egyetemi előadóban! 

Böhönyei Márta: Ezen már csak röhögtünk, de akkor gondolkoztunk el azon, hogy ezt nagyobb közönségnek is terjeszteni kéne: páciensből már sok van, de még mindig csak egy-egy emberrel tudjuk megértetni, hogy mi lenne a teendő saját maga kapcsán. Erre érzett rá a Mika (Mika Tivadar Mulató) programszervezője, akit szegről-végről ismertünk, hogy hétfőnként nincs ilyen program, náluk kevesen vannak, hát rajta, tartsunk ott előadásokat. 

Tóth Melinda: Az elsőn úgy vagyogattak, de már a másodikon már hömpölyögtek be az emberek! Tényleg, fotónk van róla, ahogy a Kazinczy utcán kanyargott a sor. A végén, amikor már a koncertteremben tartottuk, volt olyan, hogy kint, a wc előtt is jegyzeteltek a hallgatók. Amikor tényleg vészes kezdett lenni a helyzet, akkor költöztünk át az Akváriumba, de még akkor is minden hétfőre új témával készültünk…

Böhönyei Márta: … úgy, hogy hét közben rendeltünk, csoportterápiákat tartottunk, vasárnaponként volt egy műsorunk a Klub rádión, arra is ugye külön készültünk, nemhogy a hétfői előadásokra – most éppen legalább 30 különböző előadásunk van készen. Minden nap posztoltunk a Facebookra…

Tóth Melinda: …olyan sűrű volt az első pár év, hogy muszáj volt szusszannunk egyet – belegondolva, azt sem tudom, mikor éltünk. Vagy mennyit aludtuk egyáltalán? 

Flavor: Azon nyilván elgondolkoztatok, hogy mire éreztetek rá ennyire, mitől lett a Pszichorendelés ennyire sikeres?

Tóth Melinda: Az értelmiségi fiatalokat addig senki nem szólította meg így. Hogy nem tarka mezőn szökellve nézik őket hülyének, hanem valami tárgyilagos, logikus dolog hangzik el, néha viccesen, de mégis tartalmasan, tehát egy hullámhosszon mozogva velük, azokban a kérdésekben, amikre valóban szükségük lehet.

Egy csomó tipp és technika elhangzik a Pszichorendelés-előadásokon, amiket már akár hazaérve is kipróbálhat: nyilván nem helyettesíti azt, ha elmegy egy terápiára, de mégsem távozik üres kézzel. Konyhakésszé tettük például a párkapcsolati problémákat vagy a szakítással kapcsolatos témákat – amik azóta a csapból is folynak.

Böhönyei Márta: Utána jött az igényünk, hogy még tágítsuk a kört: így jelent meg a könyvünk (a Mira – Így vátstd meg a világod), amit írni nagyon szerettünk, de a kiadással szintén megjártuk a hadak útját… Most ott tartunk, hogy imádjuk a pácienseinket: értelmiségi közeg ide vagy oda, aki egy terápiára eljut, az a társadalom krémje. 

Tóth Melinda: Velük már könnyű dolgozni, annak legalább van látható eredménye (nevet). Persze nem égtünk ki, vannak távlati céljaink: szeretnénk majd egyszer létrehozni egy Pszichorendelőt, ahol mindenféle határterületeket összehozunk és holisztikusan lehet kezelni az embereket, ahogy kéne – hiszen tényleg minden mindennel összefügg. Ezért emésztőszervi panaszokat, fájdalom-tüneteket, mozgásszervi vagy egyéb szervi megbetegedéseket egyszerre kezelni a pszichoterápiával. A másik nagy álom az edukációba bekerülni, hogy minél korábban találkozzanak ezzel a gyerekek:

jobb megelőzni ezeket a panaszokat, mint később, sok pénzért kikezelni…

A Pszichorendelés-előadássorozatot éppen pihentető szerzők könyvét, a Mira: Így váltsd meg a világod című kötetet a Libri és a Líra könyvesboltjaiban lehet megtalálni.

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!