Kilégzéskor rajzolj szivárványt a söröddel!

Sörjóga

Sörjóga a József körúton? Nyilván ott a helyünk!
A sörjóga Berlinből indult és a legtöbben a hipszterkultúra csimborasszóját vagy éppen a világvégét látták benne. A kraft söröket és a jógát kedvelők közös halmaza viszont magasról ejtett a cikizők fejére és boldogan vetette bele magát a hancúrozásba világszerte.

A budapesti sörjóga története szinte egyszerre pattant ki az edző és a sörmester fejéből: Csige Bogi jógaoktatóként természetesen régóta ismerte az új őrületet és mivel egyszerre több jóga-irányzattal foglalkozik, beleásta magát az elemeibe. A Balaton17 Brewing egyik alapítójának, Kocsaslijszki Gábornak a felesége tőle hallott róla és lelkendezve vitte haza a hírt: október elején meg is tartották az első órát a Krak’n Town pincéjében.

Ok, de akkor most röhejes vagy nem? 

Nem. Vidámnak nagyon vidám, de egy cseppet sem röhejes.
Csige Bogi minden sörjóga-órára más és más stílusú gyakorlatokat hoz: a mi beavatásunkon éppen az erősítő és egy -kezdőknek is kivitelezhető – akrobatikusabb gyakorlást tartott. Az eszköz természetesen sör volt, méghozzá pohárban, pontosabban masszív, de talpas kehelyben.

Ahogy kutattam utána az interneten, több helyen láttam, hogy konkrétan életveszélyes ászanákba viszik bele az embereket: sörösüveg felett támaszkodni és egyensúlyozni például tilos, hiszen ha valaki elveszti az egyensúlyát, összetöri az arccsontját az üveggel.  Vagy hogy a hasi izmokat dolgoztató ászanák közben kortyolnak: ez például sérvet okoz. Ezért minden alkalommal külön felkészülök az órákra, úgy, hogy a szakmaiságból egy centit sem engedek.

Az előző órákról megjelent cikkek arról szóltak, hogy a szerzők bulizni indultak, de másnaposság helyett durva izomlázzal keltek: nos, ez edzettség kérdése, de tény, hogy rendes, igazi mozgásra készülj, ne csak a korsók emelgetésére. A következő foglalkozás témája például gyerekjógás-Koponyaszigetes játék lesz: aki látott már gyerekjógát, az tudja, hogy a felnőttek zihálva szoktak kiterülni tőle. Egy héttel később viszont tantrikus kapcsolatba hozza Bogi a melegítőnadrágos közönséget a sörrel.

Mit és mennyit lehet inni közben? 

Ha gyakorló sörös vagy, szalonspiccet ne várj tőle: a 60 perc folyamán egy deci sört fogtok meginni. Az órát követően pedig még kettőt: ez benne van a belépőben. Tény, hogy közben annyit szagolgatod, nézed és emelgeted a poharat, hogy a végére a nyelved lóg, hogy végre beleihass, de megéri: ilyen lassan és átszellemülten soha máskor nem kóstolnál, az biztos. Ezért van a pohárban csak egy deci: ez is átmelegszik, cserébe a másik kettő még jobban fog esni hidegen, amikor már felöltöztél.
A sört minden alkalomra a Balaton17 főzde hozza illetve válogatja:

Első alkalommal a Dingit kóstoltuk, most a Krak’n Town házi meggyes fekete sörét töltöttem mindenkinek, mert tőlünk a legerősebb fekete IPA volt csapon és nem szerettem volna azzal letaglózni azokat, akik most ismerkednek a kisüzemi sörökkel, pláne jóga közben. A sörjóga ezen része ugyanúgy a felfedezésekről szól

– meséli Kocsaslijszki Gábor, akinek egy percnyi jógás múltja sem volt, mostanra viszont izgulva várja a szerda estéket. Legközelebb a Bríz téli változatát viszi majd a söröző pincéjébe, és még most sem bírja vigyorgás nélkül kimondani, hogy “kocsmába megyek, de jógázni!”

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!