Süsd meg a koszorúdat!

adventi koszorú kalácsból. Forrás: Pixabay

Az adventi koszorú az a tárgy, amit valamiért nem szeretünk készen venni. Igaz, hogy sokkal szebbeket lehet kapni, mint amilyen általában végül az utolsó pillanatban, vasárnap délután elkészül, de akkor is: nálunk valahogy ezzel kezdődik a karácsonyi készülődés, ezért mindenképpen handmade-nek kell lennie.

Most vasárnap kell meggyújtani az első gyertyát, úgyhogy kivételesen nem december 3-án, sötétedés után állunk neki fenyőágakat vadászni, hanem már holnap sütünk egy kalácsot. A fenyőágak ugyanis lepotyognak: akkor is, ha normann fenyőből származnak, hiszen legalább egy hónapot kéne a meleg szobában kibírniuk.
A kalács viszont bírja, sokkal szebb, mint egy sima, szalma koszorúalap és úgy pimpeled, ahogy akarod.

A recept gyakorlatilag megegyezik a csirízével: nem finomnak kell lennie, hanem szépnek és tartósnak. (Ha a só-liszt-gyurmára jobban rááll a kezed, csinálhatod abból is.) Magyarul: lisztet simán keverj be vízzel, csak tegyél bele egy kiskanál szódabikarbónát, hogy valamennyire megdagadjon – ehhez nyilván nem kell a házilag dédelgetett kovászodat elpacsálni.

Formázás

Dagasztás után formázd meg úgy, ahogy a kedved és időd tartja: aki nagyon nem bízik magában, simán össze is tekerheti, de ha kreatívabb kedvedben vagy, most legalább begyakorolhatod a fonott kalács egymillió féle tekerési módját. Az alábbi videóból például olyan trükköket leshetsz el, amitől még nekünk is káprázott a szemünk! Igaz, a minősége nem profi, viszont elképesztő. Ha viszont jobban követhetőeket keresel, írd be a böngészőbe, hogy  “braiding bread techniques” és vessz el kedvedre az egymillió találat között.

Az adventi kalácsot díszíteni is természetesen végtelen variációban lehet: mi például sütés előtt megkenjük tojássárgájával, hogy szép színe legyen és ehető, illatos fűszerekkel (szegfűszeg, csillagánizs, színes só és cukor) pimpeljük, de mehet rá a vattacukortól a legofigurákig bármi. Egyre figyelj: ami nem ehető alapanyag, az sütés után kerüljön rá, mert nem tudhatod, hogy a csillogós glitter nem fog-e megolvadni vagy megfeketedni sütés közben!

A gyertyák színe és sorrendje a hagyományok szerint 3 lila és 1 rózsaszín, amit a harmadik vasárnap gyújtunk meg. Ettől természetesen ma már bőven el lehet térni, de a harmadik gyertya azért legyen más színű. És egyáltalán: legyen rajta gyertya, ne csak égősor 🙂
Illatos készülődést mindenkinek!

A nyitókép forrása: Pixabay