Hat lába van és a legromantikusabb dolog, ami történhet veled

szentjánosbogár

A szentjánosbogár alapjában véve elég ronda. Illetve csak a lány, a fiú inkább csak olyan semmilyen. De tud valamit, amitől még az is rajong érte, aki egyébként a hétpöttyös katicát is sprével és öngyújtóval irtja: amikor szerelmes, világít a sejhaja. És amikor rajzanak – azaz mostanában -, akkor egész réteket képesek bevilágítani, ami olyan földöntúli látvány, hogy még az is szerelmes lesz tőle, aki nem akar.

Ok, képen láttam már, de hol vannak?

Szerencsére újra egyre több helyen: mi idén a Szigetközben láttuk az elsőket, de Somogyban is van egy tuti falusi focipályánk, ahol szinte mindig tobzódnak – már amikor szezonjuk van. A nedves réteket szeretik és a tiszta természetet, szóval a Városligetben sajna ne nagyon keressük őket.
Az Alcsúti Arborétumban évek óta szerveznek szentjánosbogár-néző túrákat, amik viszont annyira népszerűek, hogy a romantikázni vágyó látogatók többen vannak, mint a bogarak. Ezért is örültünk nagyon, amikor felfedeztük, hogy többen rárepültek a témára: a Minimatiné összeszedte, hogy mikor és hol lehet szakavatott vezetőkkel tutira menni.
Idén Alcsúton kívül Szokolyán, Agostyánban, Pilisszentivánon, Budakeszin és Eplényben is szerveznek kifejezetten szentjánosbogár-váró esti kirándulásokat.

De hogy csinálja?

Szentjánosbogár klasszikus pózban: felül a fiú alul a lány. Mondtuk, hogy rondák.

Szentjánosbogár klasszikus pózban: felül a fiú alul a lány. Mondtuk, hogy rondák.

Hát ez a legjobb benne: úgy hívják az anyagot, amivel csinálja, hogy luciferin. A szentjánosbogár (most a biológiatanárok forduljanak el) ugyanúgy működik, mint a mélytengeri világító halak: a jelenséget biolumineszcenciának hívják. A bogár világításához viszont oxigén is kell: ha a hátsó felébe juttat oxigént, akkor kapcsolja be a lámpát, ha nem akar világítani, akkor egyszerűen máshová vesz levegőt. Magyarul: ha szerelmes, akkor zihál.

Ráadásul a nemi életük is majdnem olyan romantikus, mint a tiszavirágoké vagy Rómeó és Júliáé: összesen két hét adatik meg nekik, ez alatt pedig maximum virágport esznek, aztán a peterakás után belehalnak a szerelembe.

Lárva korukban már kevésbé szép a helyzet: ronda ragadozók, amik még a csigákat is felfalják. A peték egy hónap alatt kikelnek, lárvaként élnek 3 évet és csak utána lesznek imágók, azaz a hétköznapi értelemben vett bogarak pár hétre. De világítani már ekkor is tudnak, ha akarnak.

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!