Miért lett a kompos Janiból mém?

Véget ért az év legizgalmasabb dokureality-je: elkapták ugyanis a tiszacsegei kompot, amit a tiszai jeges ár letépett a kötélről és 25 km-en át sodort magával. Egy jégtörő hajó tudta megközelíteni annyira, hogy hozzákössék és a partra vontassák. Egy tévéstáb éppen a helyszínen volt, amikor hétfőn a 80 tonnás kompot a zajló Tisza letépte a drótkötélről és a rajta maradt őrrel irányíthatatlanul sodorni kezdte. Janit, az őrt végül egy katonai helikopter mentette ki a vasdarabról, de a hajót a sorsára kellett hagyni: a jégtörő hajó csak ma tudta megközelíteni.

A sztori két okból nem hagyott minket nyugodni: egyrészt a jeges árnál lenyűgözőbb és ijesztőbb természeti jelenséget Magyarországon nem tudunk mondani, mivel szerencsére nincsenek mondjuk hurrikánjaink errefelé. Aki nem követi a meteorológia híreket, azokat gyorsan felbrífeljük: a folyó az olvadástól hirtelen, de tényleg hirtelen, azaz órák alatt megárad, az összetorlódott jégtáblák pedig több méteres darabokra törve zúdulnak le a folyásirányba és tarolnak le mindent, ami az útjukba kerül. Mindent: stéget, hajókat, épületeket, bármit.
Az alábbi videóban jól látszik, ahogy a vízszint percek alatt képes métereket emelkedni és tombolva pusztítani.

A másik ok ennél is nyugtalanítóbb:
Janiból, a halálfélelemmel küzdő éjjeliőrből ugyanis már másnapra mém lett. Rendben, nem egy kő alatt élünk, úgyhogy pontosan tudjuk, hogy az internet népe a legnagyobb tragédiákon is felszabadultan tud röhögni, de most tényleg nem értjük, hogy ezen mi a röhögnivaló. Mármint azon, hogy valaki ott ragad a mínuszokban egy folyó közepén egy elszabadult vasdarabon a jégzajlás közepén és a körülötte állóknak sincs arról fogalma, hogy hogyan fogják onnan kimenteni, vagy odaérnek-e hozzá, mielőtt a jégtáblák felborítják vagy elsüllyesztik a kompot. Amikor pedig sikeresen kimenti egy katonai helikopter, ő kamera előtt bevallja, hogy igen, halálfélelme volt és soha nem akart helikopteren repülni.

Mi – na jó, én – a Tiszán, egy 8 méter mély, elhagyott kikötőben tanultam meg úszni. Imádom a folyót, rengeteget eveztem rajta, fürödtem benne, de pontosan tudom, hogy még a legnyugodtabb nyári állapotában is baromi ijesztő tud lenni a sodrása, a kiszámíthatatlansága és az ereje. A jeges ártól a hideg ráz. És mint minden normális ember, utálom látni, ahogy mások félnek. 
Valaki magyarázza meg: miért lett Janiból mém?

A kompelkapásról készült fotó forrása: MTI, Ruzsa István

 

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!