Bréking! Újra készül majd bor a Tabánban!

Czakó kert

A Trend FM-en, a Flavor mai adásában a Czakó kert szakmai vezetője, Jászai Tibor volt a vendégünk, aki akkora hírt jelentett be, hogy majdnem lenyeltük a kanalat, amivel a zseniális fagyijaikat kóstoltuk éppen: Homonna Attilával közösen egy-másfél éven belül borászatot hoznak létre a Hegyalja út sarkán!

A Czakó kert körülbelül egy éve működik a Naphegyen, a Tabán felett – még mindig a soft openig fázisában. A budaiak azonnal rákattantak a süteményeikre és a fagylaltokra, de ők eddig tudatosan kerülték a csinnadrattát, mert a helyen a cukrászdán kívül reggelizőhelyet és piacot is üzemeltetnek, nemsokára pedig nyit a melegkonyhájuk is.

A Czakó kertet a Tabán utolsó megmaradt vincellérházában hozták létre, úgy, hogy amit csak lehetett, eredeti állapotban őriztek meg belőle – lásd a kerthelyiség falán az eredeti kapu gyönyörű maradványait. És meg tudták menteni, mi több, tökéletesen újjáépítették a hatalmas pincét, ahová valódi, működő borászatot terveznek!

A Tabán történetét és pincéinek hírét valószínűleg senkinek nem kell bemutatni, mára viszont csak ez az egyetlen épület maradt meg belőlük – szőlőtőke pedig egy sem, pedig a villák kertjében hely éppen lenne rá. Illetve újra van: éppen a Czakó kert udvarán növekszik egy lugas a körtefa szomszédságában.

A “szőlőt és bort újra Budára”-ötlet nem teljesen új, de a pár évvel ezelőtti nagyon kedves próbálkozás, amikor a Vár oldalába telepítettek néhány sor szőlőt a Soós István Borászati Szakközépiskola hallgatói, sajnos nagyon gyorsan hamvába holt, a tőkék közül ugyanis egy sem maradt életben.

A dologgal kapcsolatban persze rengeteg kérdésünk lesz majd, mert elsőre igazi logisztikai rémálomnak hangzik, de fantasztikus az ötlet. És természetesen ott fogjuk lobogtatni a kendőnket, amikor az első szüreti traktor befordul a Hegyaljáról a Tigris utca sarkán!

A képek forrása: Czakó kert Facebook 

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!