Missziója, hogy másokat ütlegel, mert jó nekik – a virgácsmester

Tényleg így hívják. Virgácsmester. Mondj ennél tökéletesebb titulust egy névjegykártyára!

Miután mindenki kivihogta magát az azonnal záporozó infantilis asszociációkon, eláruljuk: Molnár István nem, nem férfibőrbe bújt domina, de még csak nem is hivatásos krampusz, hanem szaunákban tevékenykedik. Magyarország egyik legprofibb szaunamestere, aki 3 évvel ezelőtt beleszeretett egy Baltikumból származó kezelési módba, amelynek során mindenféle fákból és bokrokból kötött seprűszerűségekkel simogatják-csapkodják egymást vagy magukat az emberek min. 80 °C-ban.

Jól hangzik, mi? Pedig tényleg nagy élmény lehet: a virgácsolás ugyanis izomlazító, vérkeringést javító kezelés, ahol a különböző növények illóolajai is szerepet kapnak – azaz nagyon nem mindegy, hogy tölgyből, nyírből vagy mondjuk hársból készült virgáccsal fenekelnek el.
Egy szaunaszeánsz során a laikus annyit lát, hogy a mester általában illatos olajokat csöpögtet a kályhára, majd teátrális mozdulatokkal kiszellőztet. A virgácsolás természetesen még ennél is sokkal furább dolog, de ha az északi népeket kérdeznénk, ők nemcsak nem furcsállnák, hanem még élnek-halnak is érte.

Mit csinál? 

virgacsmester1A szimpla szaunázáshoz képest ez ég és föld: a kezelés ugyanis face-to-face, kettesben vagy hármasban zajlik. A hardcore verzió akár több órás is lehet, testradírozással kezdődik, masszázzsal folytatódik, simításokkal és pakolásokkal történik – közben persze a beiktatott pihenőidőket is hozzá kell számolni, hiszen szaunahőfokon sem a kezelő, sem a kezelt nem bírná a kiképzést. A kezeléstől függően akár már az ágyra is terítenek gyógynövényeket és természetesen a virgácsot is meg lehet spékelni ezzel-azzal: mondjuk kamillával, borsmentával, ha a tölgy vagy a nyír illóolajait még turbózni szeretnék.
A végére a tapasztaltak szerint akár komoly spirituális élményben is részünk lehet – a testi tapasztalatokon kívül.
Magyarországon egyelőre kevés szauna van, ami erre alkalmas: a dolog ugyanis ott kezdődik, hogy be kell férnie egy mobil masszázságynak, amit Molnár István használ. Itthon Újlengyelben, egy nagyon komoly finn közösség által lakott településen van olyan szauna, ahol adottság az ágy vagy emelvény, ahol ezt a kezelést el lehet végezni.

Miért csinálja? 

Mert 3 évvel ezelőtt tartott itthon egy képzést Viesturs Luka-Insans lett szaunamester, aki a virgácsolás egyik guruja, az ő hatására pedig Molnár István ott terjeszti, ahol csak tudja.

A virgácsaimat jobb szeretem magam készíteni, mert így a Bakonyból, garantáltan szennyezésmentes környezetből származnak és a parabolikájuk, hajlásszögük is olyan, amilyennek én szeretem. Magyar irodalma még nem létezik ennek a műfajnak, úgyhogy az orosz szakirodalomból olvasom a vonatkozó cikkeket.

Egyelőre havi 3-4 kezelést tud csak tartani, de ez nemsokára bővülni fog: aki ugyanis kipróbálja, az állítólag mind visszajár. Csak a kipróbálásig kell eljutni.

És persze nemsokára már talán nem kell akkorát magyarázkodnia, mint az elsős kislánya tanítónénije előtt, amikor a gyermek büszkén dicsekedett apu foglalkozásával: virgácsmester! (De minden megoldható: egy környezetórán a gyerekeknek megmutatta a saját, kötött virgácsait, beszélgettek fákról, gyógynövényekről, így a tanítónéniben is elmúlt a para.)

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!