Etalon-gyöngyöző-premier: még idén koccinthatsz új Kszível!

Kszí premier a Borjour Buborékon

Etalon-gyöngyözőnk, a Kszí minden évben pinot noirból készül a Vylyan pincészetnél – természetesen  direkt gyöngyöző-céllal szüretelve. Ez volt az egyik első gyöngyözőbor Magyarországon – pláne Villányban -, ami megteremtette a hétköznap is fogyasztható bubisok divatját: nem mintha a methode traditionelle pezsgőket nem lehetne bármikor kipukkanatani, de mégiscsak könnyebben tekeri ki az ember egy csavarzáras könnyű pinot noir-rozé nyakát, ha a fröccsnél többre vágyik. Márpedig állítjuk, hogy a kisharsányi gyöngyöző minden évjáratban felveszi a versenyt egy-egy középső polcos pezsgővel.

A Kszí 2017-es évjárata a Borjour Buborékon debütál majd december 29-án a Stefánia Palotában: látatlanban lefogadjuk, hogy ez lesz az egyik legtöbbet koccintott tétel a hagyományos előszilveszteri- szilveszterre felkészülős Borjour nagykóstolón!

A nevét a görög ABC tizennegyedik betűjéről kapta és szerencsére a fonetikus átírása is szerepel a palackon: valljuk be, viszonylag kevés az ógörögül folyékonyan olvasók és a gyöngyözőbor-rajongók közös halmaza. 2012-ben készítették először és olyan zajos sikert aratott, hogy azóta is ez az egyik legnépszerűbb termékük, ami még a hagyományos gyöngyöző-szezon határait is feszegeti: nyilván tavasztól őszig fogy belőle a legtöbb, de az ünnepek alatt is sokan várják az új évjáratot, hiszen ilyenkor már erős Kszí-éhség szokott kialakulni a piacon. (Saját tapasztalatból mondjuk, hogy november-december környékén is kisüt tőle a nap.)
A szüret minden évben a gyöngyözőnek szánt pinot noirral kezdődik a Vylyannál, úgyhogy hiába a szebbnél szebb dűlőválogatások, nagy Villányi Franc-ok és Kékfrankosok, a Kszí nekik is egy kicsit a szívük csücske.
Csapjatok le rá december 29-én a Stefániában!