Ne fuss lukra – itt a Balatoni Gasztrotérkép

Azzal a pár hellyel, amit mindenki fejből ismer, pont az a baj, hogy túl jók és mindenki fejből ismeri őket: nem lehet csak úgy beesni egy ebédre vagy vacsorára, ha kisüt a nap és hirtelen felindulásból mennél le a Balatonra, mert jó eséllyel legalább egy-két órát kéne asztalra várnod. A Kistücsökbe, a Palettába vagy a Káli Art Innbe napokkal korábban érdemes asztalt foglalni. Szezonon kívül pedig még elveszettebben autózik vagy biciklizik a balatoni turista: sokan ugyanis még ki sem nyitnak, amíg garantáltan nem süt a nap és nincsenek tele a vonatok strandolókkal.

Ebből lett elege a Gasztrotérképek csapatának: Budavári Dóra, Szauer Judit és Kerekes Kata mind a hárman Balaton-bolondok és pontosan képben vannak arról, hogy hol érdemes enni, inni, biciklizni vagy romantikázni a tó körül. Az infókat pedig annyi helyen terjesztik, ahol csak tudják – tavaly például kitalálták a Balatoni Gasztrotérképet. Azt a kiadást szétkapkodta a hálás közönség, ők pedig idén, a szezon kezdetére időzítve elkészítették a kibővített ultimate útmutatót a tóhoz.

A Balaton 7 tájegységén összesen 66 olyan helyet ajánlanak a strandbüféktől az éttermekig, szállodáktól a borászatokig, ahonnan biztosan nem fogunk rossz szájízzel kifordulni – sőt, a legtöbből büszkén fog mindenki bejelentkezni és pukkasztóan boldog fotókat posztolni az Instára.

A céljuk ráadásul messzebbre is mutat, hiszen Szauer Juditék minél több helyet szeretnének egész évben nyitva látni.

A vendégek év közben nem jönnek, mert nincs nyitva semmi, a helyek pedig nem nyitnak ki, mert nincs vendég, így a kör bezárult. Mi hiszünk abban, hogy ha egyre többen vannak nyitva egész évben, akkor a vendégek is jönni fognak: minden erőnkkel és kampányunkkal erre bíztatunk mindenkit.

A 2017-es Balatoni Gasztrotérkép bemutatóját tegnap tartották Tihanyban, zavarba ejtően kedves és bőséges bemutatóval. A szervezők még valahogy azt is elintézték, hogy a fontosabb pillanatokban kisüssön a nap, pedig a hajóúton néha úgy tűnt, elviszi a szél a gasztrotérképet. A tihanyi Piac Placcra kitelepült több, mint 20 vendéglátóhely és borászat olyan lelkesedéssel és izgalommal mutatta be a kínálatát, mintha tényleg kétségeik lennének, hogy tényleg tetszenek-e e közönségnek – pedig inkább azt lett volna nehéz kiválasztani, hogy melyik lesz az idei nagy kedvenc.

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!