Napfény helyett csoki!

A BerryBon nem csak elit kategóriás minőségű, fair trade, fenntartható, és finom, hanem még vitaminos is. Gyanúsan hangzik, ugye? Kicsit úgy, mint a gyerekeknek szóló multivitaminos gumicukrok, amitől minden anyukának feláll a hátán a szőr, amikor először látja a patikákban, aztán a koratéli, harmadik hetet is átívelő családi takonykór után beadja a derekát és ezzel próbálja meg valahogy helyrepofozni a gyerek rottyon lévő immunrendszerét, ha már narancsot nem hajlandó enni a büdös.

A BerryBont Áth-Horváth Zsóka csokoládészakértő álmodta meg, aki az exkluzív minőségű csokoládék egyik haza apostola. A kakaóbab dűlőszelekciójáról legalább olyan átszellemülten tud beszélni, mint a borászok a saját szőlőikről, szóval a saját bonbonjába is nyilván olyan csokit választott, amihez kétség sem férhet.

A barátnőjével közösen alapított cégük filozófiája nagyon szimpatikus: attól, hogy valami egészséges, még finom is lehet. Persze ők szebben fogalmazzák:

Szeretnénk, ha bármikor, amikor valaki megkíván egy kis édességet, mindig lenne egy jobb / egészségesebb választás a polcon, az asztalon vagy az étlapon. Egy valódi alternatíva, amivel sem az ízekről, sem másról nem kell lemondani ugyanolyan jó, egyszerűen csak egészségesebb.

Az első bonbonjukba tehát nagyon magas flavonoid-tartalmú, természetes gyümölcssűrítményekből készült, csak datolyával édesített  tölteléket tettek, amihez D3 vitamint adagoltak. (A kísérletezés hónapokig tartott és közben jó pár gyógyszeripari szakértő rákapott a kézműves csokoládéra.)

berrybon2

Hogy miért pont D3-vitamin? Mert a kutatások alapján az emberek éppen akkor, október és március között eszik a legtöbb csokoládét, amikor mindenki D-vitamin hiányban szenved, hiszen vége az ehhez szükséges mennyiségű a napsütésnek. És igaz ugyan, hogy a D-vitamint túl lehet adagolni, de ehhez napi több doboznyit kéne belőle befalni. A gyártók felnőtteknek napi 2, gyerekeknek napi 1 bonbon fogyasztását javasolják, de ha véletlenül egy féktelen pillanatban egyszerre 6 is lecsúszna, attól a (kakaóban lévő teobromin okozta) szívdobogáson kívül nem lesz más bajunk.

Jó, jó, de milyen? 

Az agyoncukrozott tejcsokihoz szokott fogyasztóknak elsőre meghökkentően savanykás, de aki már legelt néhányszor végig kézművesbonbon-pultot, az azonnal érzi a különlegességét. A csokoládéhüvely legalább 71%-os kakaótartalmú, bio fair trade csokiból készül, virágos illatú. Ezt még úgy is érezni, hogy a bonbonon természetesen átérezni a töltelék feketeribizlis-csipkebogyós illatát. A szakértő szerint ez már egy nagyobb bonbon, amit érdemes kettéharapni, de mindenkit biztosítunk: egyszerre is bőven befér a szánkba. Roppan, omlik, keveredik minden íz, aztán nagyon hosszan és gazdagon cseng le,  azaz jó sokáig el lehet rajta cuppogni.

Ami nagyon érdekes benne, hogy a bemutatón külön is meg tudtuk kóstolni a csokoládét és a tölteléket, ami otthon vagy pláne társaságban csak nagyfokú malackodással lenne megismételhető. De ekkor derült ki, hogy milyen komoly kísérletezés kellett ehhez az ízösszhanghoz: a bonbon ugyanis sokkal kevésbé édes, mint önmagában a töltelék. Annyira megváltoztatja a csokoládé íze, hogy hirtelen megértjük, mitől lehet művészet a bonbonkészítés.

9.2
Harmónia 8.8
Komplexitás 9.4
Egyediség 10
Hosszúság 9.2
Ízek & aromák 8.6

Fantasztikus, mégis majdnem túl szép, hogy igaz legyen. Luxusbonbon, ami csak bio alapanyagokból készült, nincs benne hozzáadott cukor, de tele van flavonoiddal és B-vitaminnal, szóval minden édesség okozta lelkiismeret-furdalást el lehet vele hessegetni!

  • kiváló minőség
  • egyedülálló
  • ajándéknak is tökéletes
  • kezdőknek szokatlan ízvilág
  • el kell magyarázni
  • magas ár

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!