Az évszaknak megfelelő magatartás

kicsiben nem érdemes: bodzaszörp

Nincs abban semmi ciki, ha valaki bodzaszörp-szűz. Íme a tuti recept lépésről lépésre:

  1. Szúrj ki egy virágzó bodzabokrot az út mellett. Jó messze, ahol már nem lepi a por.
  2. Állj meg: lehetőleg ne kanyarban és ne vészvillogva, bár a szükség törvényt bont: ha most virágzik, hát most virágzik.
  3. Szedegesd le a teljesen kinyílt virágokat: a bimbó nem jó, a lehullott nem jó. Lehetőleg levél nélkül, mert arra úgysem lesz szükséged.
  4. Tedd kosárba vagy papírzacskóba: a nájlonzacsi gyalázásnak minősül, mert összetörik és belefülled a virág, mire hazaérsz vele. Előtte rázd ki a dongókat, mert hangosak és megijedsz tőlük, amikor vezetés közben kiszabadulnak az utastérbe!
  5. Otthon rázd ki még egyszer a virágokat, hogy a rettegve kapaszkodó bogarak is kipotyogjanak a tányérokból
  6. Oldj fel annyi cukrot vízben, amennyit a lelkiismereted enged. Nem érdemes túl sokat, mert a szörpöt már nem kell higítani, úgyhogy olyan 3 kanálnyi már a legédesebb szájú gyereknek is elég szokott lenni.
  7. Darabolj fel egy citromot (vagy kettőt, kb. 5-6 nagy tényér bodzavirágra számolunk egy citromot) és dobáld bele a vízbe a virágokkal együtt. Keverd össze alaposan!
  8. Az eper, menta, bazsalikom jól áll neki, de nyilván csak frissen és a fűszereket érdemes megmorzsolgatni, hogy könnyebben kiadják az ízüket. Ha pedig a látványra is megyünk, akkor jó észbentartani, hogy az eperdarabok pár óra alatt hullaszínűvé áznak.
  9. Idd meg 2-3 napon belül, mert a cukortartalom miatt hajlamos beindulni.  A bodzapezsgő meg nem így készül, azt egy másik alkalommal meséljük el!

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!