Darabolós kajapornó parmezán-függőknek

Parmigiano Reggiano, magyarul parmezán. Forrás: Pixabay

A parmezán, hivatalosan Parmigiano Reggiano mindenbe kell. Még a madártejbe is. Nem véletlen, hogy ekkora tömegben hamisítják: a fűszerként használt eredettvédett olasz keménysajt elképesztő mennyiségű umamit tartalmaz és ha jó, mármint nem az előre csomagolt fűrészport, hanem igazi parmezán kerül az ételbe, akkor a legótvarosabb sajtos-tejfölös tésztát is a mennyekbe repíti.
Igenám, de meg kell vele küzdeni: éppen azért árulják a hulladékjait dobozba csomagolva és porítva, mert vagy profi sajtkés vagy nagyon finom lukú, nagyon éles reszelő kell ahhoz, hogy fel tudd darabolni. A minőségét akár évekig megőrzi, de előbb-utóbb sziklakeménységűvé válik, a zsírtartalma miatt viszont lecsúszik róla a nagykés, úgyhogy ha bénázol vele, akkor nem a sajtot, hanem a kezedet fogod elvágni.

Éppen ezért nagy mutatvány, amit egy olasz kulináris magazin bemutatóján műveltek vele: egy egész Parmigiano Reggiano korong 24-40 kg, felbontani pedig mi csak fűrésszel álltunk volna neki. Az Assaggiami bemutatóján viszont megmutatták, hogy csinálja ezt egy profi. Négy sajtkés, 3 perc, és egy kis lapogatás: elképesztő.

A videó élvezeti értékéből mit sem von le, hogy aki felvette, az Vertikális Videó Szindróma nevű betegségben szenved, és ha türelmetlen vagy, bele is lehet tekerni, de nem érdemes. Egyszer mindenképpen ki akarjuk próbálni!