Lezárult a legszellemesebb magyar receptverseny

A  Darukonyha Receptversenyt a Darufesztivál kísérőprogamjaként hirdették meg: a kiírás láttán azonnal felcsillant a szemünk, kitört belőlünk a rossz és rosszra gondoltunk: hosszú, sovány, de izmos combokat, szmókerbe alig szuszakolható szárnyakat vizionáltunk és csettintettünk, hogy ez aztán a luxusvacsora – a darumadár ugyanis Magyarországon védett, eszmei értéke 50.000 Ft.

Aztán persze alaposabban elolvastuk a kiírást, de a lelkesedésünk nem csökkent: természetesen nem darvakból kell főzni, hanem olyan alapanyagokból, amit a darvak is esznek. Zseniális feladat!
A leves vagy előétel, főétel illetve desszert kategóriában induló versenyzőknek legalább két alapanyagot kellett felhasználnia a következőkből: kukorica, napraforgó, árpa, zab, búza, borsó, földimogyoró, olivabogyó, bab, burgonya, apróhal, köles, rizs vagy hajdina. Béka sajnos nem szerepel a felsorolásban, bár mi azzal kezdtük volna, ám Magyarország összes hüllője és kétéltűje védett. Igen, még a varangy is.
A szintén idegennek tűnő alapanyagok, mint pl. az oliva úgy jönnek a képbe, hogy a daru költözőmadár, tehát azokat is lehet használni, amiket nem a magyarországi tartózkodása alatt fogyaszt. Az ételeket egy olyan nemzet stílusában kellett megalkotniuk a pályázóknak, amelyek a darvak vonulási útvonalába esnek: idén a skandináv és a francia konyhára esett a szervezők választása.

A pályaműveket, azaz recepteket fényképpel és részletes elkészítési útmutatóval október 15-ig lehetett beküldeni a Hortobágyi Nemzeti Park címére. Az ünnepélyes eredményhirdetés szombaton lesz a Darufesztiválon (teljes nevén a Szent Dömötör-napi Behajtási Ünnep és Darufesztivál), ám a Facebookon már kihirdették a nyerteseket.
Az előétel-kategória legjobbja idén a “Vegetáriánus hajdinapalcsinta torta“, a nyertes főétel az “Erdei kirándulás“, a legjobb desszert pedig idén a  “Francia mézes mákos mogyorós sütemény“. A legjobb szakácsjelölt a “Daru étke burgonyasaláta” készítője lett, a “Calvadosban flambírozott nyúlmáj” pedig különdíjat ért.

A Darukonyha Receptverseny nyertes főétele 2017-ben. Forrás: Hortobányi Nemzeti Park

A Darukonyha Receptverseny nyertes főétele 2017-ben. Forrás: Hortobányi Nemzeti Park Facebook 

A nyertes recepteket a Darufesztivál ideje alatt felveszi az étlapjára a Hortobágyi Csárda, tehát a hétvégén minden érdeklődő megkóstolhatja őket. Később pedig a belőlük készült kiadványt megtalálhatják a Hortobágyi Nemzeti Park ajándékboltjaiban, illetve a honlapon e-book formájában.

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!