Hivatalosan is a Donum Terrae-é lett a világ legjobb tökmagolaja!

A Donum Terrae tökmagolaja bekerült a top50-be a great Taste Awards-on!

A Donum Terrae pirított tökmagolaja bekerült a Great Taste Awards 50 legjobbja közé a 2016-os évjárattal!

Ez önmagában is hatalmas hír, ám elmagyarázzuk, miért számít tényleg a világ legjobbjának.

A Donum Terrae delikát magolajokat, magkrémeket és gyümölcseceteket  készít 2011 óta. A nevének jelentése: a Föld ajándéka, a küldetésük pedig az, hogy ezeket a különleges minőségű olajokat és kencéket minél jobban megismertessék az egészségtudatos (és kényes ízlésű) közönséggel, hiszen azon kívül, hogy nagyon finomak és meglepően sok felhasználási módjuk van, elképesztően sok vitamint, ásványi anyagot, nyomelemet és csodát tartalmaznak.
A tökmagot maguk termelik (egész pontosan Danyi Éva alapító szülei, Horgoson), a többi alapanyagot pedig kínosan szigorúan válogatják össze, főként a környékbeli termelőktől és kereskedőktől.

Mi az a Great Taste Awards? 

Anglia legnagyobb élelmiszer-minősítési rendszere – jobb híján versenynek mondanánk, de nem egészen az. Bármilyen élelmiszerrel lehet nevezni a nyers hústól a kávéig, viszonylag alacsony nevezési díjért, hogy a kicsi, “kézműves” termelők is labdába rúghassanak. Éppen ezért mennyiségi megkötés sincs.
A zsűri névsorába a gasztronómiában jártasak beleszédülnek: Michelin-csillagos éttermek tulajdonosai és séfjei, a legnagyobb áruházláncok beszerzési vezetői és nagynevű szakírók kóstolnak, 5-ös csoportokban, szigorúan vakon. Három csillagot csak az a termék kaphat, aminek minden egyes szaktekintély megítéli, úgy, hogy újra visszakóstolja egy másik csoport és ők is egyhangúan kimondják rá az áment. Az 50 legjobb terméket a 3 csillagosok közül választják ki egy újabb tesztelésen.
Ennek a komolysága a számokon keresztül jobban látszik: idén több, mint 12 300 terméket neveztek, ennek nagyjából a negyede kapott egy csillagot, kb. 1100 kettőt és csak 165 (!) háromcsillagos eredmény született. Tehát ebből a 165-ből került a top50-be a Donum Terrae tökmagolaja.

A magyarok egyébként is jónak számítanak: ahogy Danyi Éva, a Donum Terrae ügyvezetője elmondta,

idén már 8 magyar cég nevezett a Great Taste Awards-ra és összesen 30 csillagot hoztak el. Mi 4 éve nevezünk, és minden évben kapott csillagot a tökmagolaj, de hármat most először.

Mennyi van belőle? 

Danyi Évi szerint nagyjából 500 palackjuk van még a 3 csillagos tökmagolajból – mivel itt ugyanúgy működik az évjárathatás, mint a boroknál, a most elnyert címet csak a 2016-os pirított tökmagolajra használhatják. De ne keseredj el: már takarítják be a 2017-es magokat és ez után a díj után még jobban koncentrálnak arra, hogy a minőség változatlanul kiváló legyen. Azaz benne legyen a világ 50 legjobb ízében.

A Donum Terrae-t a törzsközönségnek nem is kell nagyon bemutatni: kifejezetten borkóstolóhoz igazított falatkáival rengeteg Borjour-on találkozhattok vele!

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!