Drága a pesto? Itt vegyél fenyőmagot okosba’!

Fenyőmag, mint pesto-összetevő

A fenyőmag a pesto legdrágább összetevője. Meg egyébként is: a fenyőmag itthon baromi drága, pedig az egyik legfinomabb olajos mag. Megtaláltuk viszont a forrást, ahol fillérekért szórják – csak sajnos egy kicsit messze van.

Az úgy volt, hogy közeli hozzátartozónk a Bajkál-tóhoz utazott nyaralni – szerintünk is fura, de a környékre mások is kattannak. Szuvenírként persze kaptunk vodkát és egy csomó füstölt halat, de ami ennél is meglepőbb volt, majdnem fél kiló fenyőmagot, különböző pucoltsági fázisokban. Mint kiderült, az itthon méregdrága és sokszor avas állapotban fellelhető csemegét a Bajkál-tó környékén szotyi helyett eszik és a legdurvább turista-butító helyeken is aprópénzért adják.

Összehasonlításképpen: a fenyőmag ára kilóra vetítve, a netről rendelve a legeslegolcsóbb helyen is 18900 Ft, de az átlagára inkább a 21-23000 Ft körül mozog és 50-75 grammos kiszerelésben árulják.
Az alapcsomag a Bajkálnál 20 dkg és átszámolva 1000 Ft – mint mondtuk, a szuvenírboltokban. Ha normális helyen vesszük, akkor úgy 2000 rubel, azaz kb. 8600 Ft egy kiló, szóval alaphangon is a fele. Ráadásul friss, aromás és iszonyú finom. Tényleg: ha nem ettél még marokszámra fenyőmagot, akkor nem tudod, miről maradtál le.

Mitől ilyen drága? 

A fenyőmag macerás dolog: egyfelől nem mindegy, hogy melyik fenyő tobozából kell (kézzel) kibányászni – itthon sajnos hiába is megyünk érte az erdőbe. A fenyőmag ugyanis a mandulafenyő magja (Pinus pinea), amiből ugyan él Magyarországon is pár fa, de nem őshonos.
Másrészt utána ugyanúgy meg kell szabadítani a héjától, mint a legtöbb magot: a napraforgót, a tökmagot vagy a mandulát, d ez sem olyan egyszerű, mint szotyit ropogtatni.

A rendes pestoba viszont az kell – a konzerven kapható, krumplival felütött társaitól eltérően ugyanis a klasszikus pesto-hozzávalók mennyiségi sorrendben a következők: friss bazsalikom, frissen reszelt Parmigiano Reggiano, fenyőmag, olivaolaj, fokhagyma és só. Aki bicepszre edzene, az csinálja kőmozsárban, de a botmixer miatt sem átkoznak meg senkit.

Jó-jó, tudjuk, hogy nem életszerű, hogy elszalajtasz valakit a Bajkál-tóhoz, amikor hiába vagdosod, menthetetlenül virágozni kezd a bazsalikom és el kell tenni télire a házipesztót, de ha egy barátod arrafelé utazna, akkor tudd, hogy mit kérj tőle nagy tételben: ne vodkát, hanem fenyőmagot!