Így készíts gombaport 3 forintból 3 perc alatt

DIY gombapor

Az erdei gombapor koncentrált ízű fűszer, ami a legfapadosabb fogásokat (ld. rántotta vagy zöldségleves) is fine dining-i magasságokba emeli. De nagyon drága. Pláne, ha tudjuk, hogyan készül.

Az erdei gombák közül nagyon sok remekül szárítható – nemhogy megmarad az íze, de még fokozódik is. Az ismertebbek közül ilyen a vargánya, a rókagomba, a trombitagomba – de szinte az összesre érvényes, aminek kemény, tömör a húsa, a kalapja pedig nem nyálkás, mint mondjuk a fenyőtinórunak. Csiperkével vagy termesztett laskával nem érdemes nekiállni: ezek annyira neutrális ízűek, hogy még szárítva is kartonpapír-jellegűek maradnak.
Az őzláb, a géva, a pöfeteg, na és persze a szarvasgomba viszont sajnos nem alkalmas erre: vagy a nedvességtartalmuk túl nagy, vagy az aromájukat veszítik el.

Gombapor szárítmány: előtte-utána

Gombapor szárítmány: előtte-utána

Az erdőmániánk miatt nagyon ritkán folyamodunk ahhoz, hogy gombát vásároljunk, de a piacot ismerve volt egy sejtésünk, ami be is igazolódott: a gombapor készítése és kereskedelme a világ egyik legnagyobb biznisze. A legolcsóbb “illatos gombákból” készült por grammjának ára átszámolva 13 Ft körül van, a szárított vargánya pedig még a Tescoban is 43 Ft grammonként – ok, hogy az nem por, hanem darabkákból állt, de így is 43000 Ft kilója!
Hangosan felröhögtünk és elővettük a fiókból a – szintén tescós, 2000 Ft-os – kávédarálót.

Így csináld: 

Hozzávalók:
20-25 dkg erdei gomba – itt éppen vörös érdestinóru  – tönkje, amit úgyis eldobnál
1 db ruhaszárító
4 méter sütőpapír
kávédaráló

A szárításra ítélt gombát megpucolva, vékonyra szeletelve teregesd ki a sütőpapírral leterített ruhaszárítóra. Tedd olyan – száraz – helyre, ahol nincs útban, mert 3-4 napig kerülgetned kell.
Amikor úgy ítéled meg, hogy a gomba megszáradt (nem lesz csontkemény, kb. olyan a tapintása, mint a hullámpapírnak), vedd elő a kávédarálót. Válogasd szét a szebb, kalapból származó darabokat: ezeket csomagold papírzacskóba és kész is vagy.
A nyesedéket és a tönkjét viszont szórd a kávédarálóba, mintegy 15 másodperc alatt őröld finomra és kanalazd át egy légmentesen záródó fűszertartóba.

DIY gombapor az elkészülés előtt egy pillanattal

DIY gombapor az elkészülés előtt egy pillanattal

A felhasználása: 

A szárított gombadarabokat a főzés előtt 20 perccel áztasd meleg, de nem forró vízbe. Amikor megdagadtak, használd ugyanúgy, mintha friss lenne, az áztatóvizét viszont ki ne öntsd! Ugyanolyan értékes, mint az alaplevek.
A gombaporral viszont úgy bánj, mint az őrölt fűszerekkel: érdemes már a főzés elején, szinte a sóval együtt beletenni az ételbe. Nyugodtan legyél gátlástalan: egyszerűen mindennek jól áll! Ok, talán a madártej kivétel, de ha jobban belegondolunk, talán az sem.

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!