Még a busát is meg merik lépni! – Hello Hal Bp.-n

A Hello Hal jó időben van éppen jó helyen. Az Aranyszalagos akasztói sziki ponty keltette jófajta hisztéria óta egyre többen vadásszák a hazai halakat az étlapokon – sajnos eddig inkább kevesebb, mint több sikerrel. A halászlé-lelőhelyekért egy-egy foody-csapat simán autózik 250 km-t csak oda, ha úgy hozza a legújabb pletyka, de a budapesti halas éttermek nagy része még mindig csak – hogy finoman fogalmazzunk -, az útkeresés fázisában tart, ha nem tengeri, hanem magyar halakkal dolgozik.

Ennek sok oka lehet: egyrészt a jóízű magyar halak hozzáférhetetlensége – amiről előremutatót lamentáltunk Palotás Péterrel ebben az adásban. Másrészt a hagyomány, miszerint a magyarok nem esznek halat (ok, a 95%-uk), csak karácsonykor, ezért nem is tudják, hogy milyen lenne a jó. Harmadrészt meg ha esznek, akkor azt olyan kőbe vésett szabályok szerint teszik, amitől fegyverrel sem lehet eltéríteni őket (ld. balatoni hekk vagy a szegedi vs. bajai halászlé – vallási háború.)

Ezért meglepően üdítő. amikor egy kecskeméti (és szezonálisan tiszaörvényi) halbisztró tulajdonosai felfújják magukat és a Ráday utcában lefőzik a budapesti halas szcénát, legalábbis a édesvízi, bisztrós vonulatot.

A Hello Hal a Ráday utca- Török Pál utca sarkán a nyár végén nyitott meg és mára elérték, hogy a leglatyakosabb péntek délben is teltháznyi ember tolja náluk az ebédmenüt. Az étlapot nem bonyolították túl, mégis mindenki megtalálja rajta azt, amire vágyik: ha különlegességet keres, van süllőpofa többféleképpen, ha biztosra menne a fontos randin, talál tokhal steak-et, de ha maradna a beváltaknál, akkor nyilván van hibátlan fish&chips vagy halas burger.

Az árakkal persze könnyű vitatkozni – egy-egy főétel ugyanis pariban áll a Michelin-csillagos éttermek fogásainak áraival, de ha a bevezető résznél, azaz a streetfood-kategóriánál maradunk, akkor egyáltalán nem éreztük túlárazottnak. Családilag, két finnyás gyerekkel, háziszörpökkel 14000 Ft-ot hagytunk ott 6 fogásért: mind hibátlan volt és mi mind boldogok a végén. A rugalmas és segítőkész pincérlány előre szólt ott, ahol kellett, a tulajok pedig egy fontosnak tűnő megbeszélés közben kedvesen pacsiztak le a 8 évessel, aki látta őket a kedvenc horgászműsorában.
Innen üzenjük: köszi, a busából készült halkolbász a fiatalkorúakat érintő aggodalmak ellenére magasan megugrotta a lécet!

A képek forrása:
Hello hal
Hello hal Facebook 

8.8
választék 8.9
minőség 9.2
ízek 9.5
hangulat 8.1
ár/érték 8.2
elátkozott napokra

A jó kaja mindig megoldás: itt bármikor leroskadhatsz, találsz olyat az étlapon, ami megvigasztal. Akkor is, ha éppen borúsan látod a magyar tömeggasztronómia jövőjét. Akkor is, ha kilátástalanul nyirkos február van: hal nyarat és napfényt hoz. Főleg, ha ilyen érzékkel fűszerezik!

  • megtudod, hogy a busa ehető
  • ha kell, elkápráztatnak
  • tündéri kiszolgálás
  • haltérkép a falon
  • méltatlan borlap
  • sablonos belső tér

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!