Buktasd le a fagyisodat!

Te aztán tudod, a nyelved nem hazudik: már messziről vágod, hogy jó egy fagylalt vagy nem, ugye? Hát nem.

A felhabosított, bizarr színű szörnyekről eleve tudjuk, hogy nincs sok közük a természetes alapanyagokhoz, de a klasszikus fagylaltok között is bele-belefuthatunk olyanokba, amiről csak egy igazán képzett vagy igazán függő kóstoló mondja meg, ha csalnak vele.

A tejalapú fagylalt annál jobb, minél magasabb a zsírtartalma. Továbbá – bikiniszezon ide vagy oda – rengeteg cukor kell hozzá. Ezek nélkül sajnos nem megy. De hogy ezeket, mármint az elég zsíros tejet, tejszínt, valódi cukrot tényleg beletették-e, azt egyetlen dologról lehet megmondani: arról, hogy hogyan olvad.

Jászai Tibor, a Czakó kert szakmai vezetője a Flavor fagyiszezon-nyitó adásában telehordta a stúdiót fagylaltokkal, amik egy jó darabig hősiesen állták a szállítás és a stúdió körülményeit, de egy jó másfél óra elteltével a termopohárban is elkezdték elveszteni gombóc-jellegüket. Ettől az ízük persze mit sem változott, ám szemléltetőeszköznek is tökéletesek lettek: megmutatták, hogy úgy olvadnak, ahogy csak a legjobbak tudnak.

A megfelelő minőségű, azaz kellően bűnös fagylalt ugyanis nem vizesedik vagy kezd el hirtelen csepegni, hanem szépen lassan krémesedik és lágyan adja meg magát, anélkül, hogy a textúrája hirtelen változna. Magyarul nem kezd el lötyögni a pohárkában vagy nem áztatja át a tölcsér alját, hanem egyre puhább krém lesz belőle.

Ezért tudják például a zöldség-, gomba- vagy akár sajtfagylaltokat köretként használni a csúcsgasztronómiában: a tányéron ugyanis akkor sem keverednek ronda trutyivá a fogás többi részével, ha elkezdenek olvadni a tányéron.

A szakszerű magyarázatot ebben a videóban hallgathatjátok meg Jászai Tibortól:

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!