Amióta a haltöpörtyű streetfood-fogássá nőtte ki magát, az is halat eszik és süt, aki korábban maximum az akvárium guppijait ismerte közelről – és ez így van jól. Tegnap viszont olyan egységgel bővült a budapesti kínálat, ami tényleg kuriózum az eddigi felhozatalban, ugyanis egy vidéki halas gyorsbüfélánc nyitott franchaise-üzletet a Westenddel szemben, a Váci út legelején.
A Keszegsütő híres hely lett Debrecenben, aztán nyitottak egyet Miskolcon, majd Egerben. A céljuk a halfogyasztás népszerűsítése, amivel persze nincsenek egyedül, ám a hely a divatos bisztrós és streetfoodos vonaltól eltérő vonalat visz. Inkább olyasmi, mint egy Tisza menti halászcsárda összes hímzett falvédőjét és nippjét felvonultató tökéletes strandbüfé.
A fogások
A vidékiekkel ellentétben a budapesti üzletben nincs hurka-kolbász, csak hal. Haltöpörtyű, keszeg, kárász, süllő és harcsa, utóbbi füstölve is és kakukktojásnak hekk. A köret kenyér, kulimász és koviubi (majonézes, lilahagymás kovászos uborka-saláta) és slussz. Az étlap azért ilyen visszafogott, hogy a meglévő fogásokat a lehető legjobb formájukban kínálják – erre garanciát nyújt, hogy a Keszegsütő-lánc tulajdonosa a friss halakat, a sütőket, a saját, spéci fűszerkeverékét, de még a halak irdalásának a módját is megadja, így elsunnyogni semmit nem lehet. A halak egyébként a tiszacsegei halgazdaságból, a folyamiak pedig a Duna román határon túli szakaszáról származnak – ott ugyanis még szabad halászni.
A hekkre persze felszaladt a szemöldökünk, de Németh Sarolta, a hely tulajdonosa meg tudta indokolni:
Muszáj volt: egy csomó ember egyszerűen nem eszik meg mást. Nekik az a hal.
Politikának viszont nem rossz: ha valaki hekket vesz, de kap mellé egy fél marék harcsatöpörtyűt, azt sokkal könnyebben rá lehet venni, hogy legközelebb mást rendeljen.
Jó, jó, de milyen?
Pont jó. Annyira finom, hogy a halimádók direkt erre járjanak érte és annyira egyszerű, hogy a Nyugati téren átjárók is be mernek menni megkóstolni. A haltöpörtyű miatt az ottlétünkkor hárman léptek be az utcáról, hogy az mégis micsoda: mindhárman kaptak belőle kóstolót és lelkendezve mentek tovább. A halak pár perc alatt, frissen készülnek és papírtálcán szolgálják fel őket – hétköznapi ebédnek vagy gyors, akár elvivős vacsorának tehát tökéletes. Főleg, hogy az üzlet – több, híres és felkapott halas hellyel szemben – egyáltalán nem büdös, így nem kell attól félni, hogy a kollégák nem engednek vissza az irodába, amíg a füstölt harcsa után át nem öltözöl.
Keszegsütő
XIII., Váci út 6.
nyitva: H-Szo 10:00 – 22:00