Közszolg a javából! Életmentő gombapárok egy szál pdf-ben

Gombapárok pdf-ben a Nébih honlapján

Gombapárok for dummies! A hosszú, csontszáraz nyár után a most éppen járdán is gomba nő: ennek megfelelően hosszú sorok állnak a gombavizsgálóknál, ami így is van jól. Imádjuk a gombát, enni is, szedni is, de nem tudjuk eleget szajkózni, hogy ne játssz orosz rulettet: még a legártatlanabbnak tűnő csiperkét is vizsgáltasd be, ha nem vagy elég gyakorlott! (“Gyakorlott” jelentése: 10-15 éve rendszeresen gombázó, aki az ismeretlen fajtákat megcsodálja, meghatározza és az avarban hagyja.)

Azzal is tisztában vagyunk, hogy az emberek lusták és türelmetlenek, szóval vasárnap délután nem mindenki veszi a fáradtságot, hogy nyitva tartó gombavizsgáló után kajtasson, pedig van belőlük bőven (csak Budapesten pl. hét helyen).
Ezért is örültünk meg annak a PDF-nek nagyon, amit az egyik gombázós Facebook-csoportban találtunk. Bathó Attila, a NÉBIH munkatársa összeszedte a leggyakoribb gombapárok fotóját és leírását, amelyek közül az egyik népszerű és finom, a másik viszont nagyon mérgező, de kevésbé gyakorlottak számára simán összekeverhetőek. A NÉBIH honlapján folytatása is van a felsorolásnak, de ebben a változatban tényleg a legnépszerűbb és leggyilkosabb gombák szerepelnek.

Gombapárok pdf-ben a Nébih honpapján 1.

Gombapárok pdf-ben a Nébih honlapján

Ezt a fájlt tessék mindenkinek lementeni a telefonjára, amikor legközelebb sétálni megy a Kamaraerdőbe! Ha pedig gombát szedsz és megfőzöd, arra is vedd a fáradtságot, hogy ellenőriztesd: hidd el, rövidebb egy óra kerülő a piacra, mint 3 nap az intenzíven!

A fotókat a Miskolci Gombász Egyesület tagjai készítették, a szerzők nevét Bathó Attila feltüntette.

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!