Jönnek az év végi listák, de minek? – La Liste

Megjelent a La Liste 2017-es rangsorolása, amelyben a világ 1000 legjobb étterme között  4 magyar is szerepel. Ezúton is szívből gratulálunk az Onyxnak, a Costesnek, az Anyukám mondtának és az Olimpiának! De elkezdtünk turkálni a források között és ránk jött a csuklás.

Mi az a La Liste? 

Egy algoritmuson alapuló étteremrangsoroló-oldal, ami a legnagyobb site-ok pontszámait egyesíti és ezért azt állítja, hogy az ő ranglistája valóban objektív értékelésen alapul.  A módszertanuk bemutatása valóban meggyőzőnek tűnik: 300 étterem-értékelő útikalauz (Michelin, Gault&Millau, Google Reviews, Tripadvisor, helyi kiadványok, stb.) értékelését fésülik össze egy egységes rendszerbe, majd súlyozva hozzáadják a vendégek visszajelzéseit gyűjtő oldalak eredményeit, így pedig egy algoritmus kiszámolja a Végső Eredményt. Ez alapján 100 pont ill. százalék a maximális pontszám, és a világ 1000 legjobb étterme közül a lista legaljához is 83,25%-ot kellett elérni.

Mi a bibi? 

Tény, hogy egy ilyen listára felkerülni nagy eredményt jelent – ezt használják ki világszerte a borversenyek is. Egy-egy bor eladását valóban jelentősen meg tudja dobni, ha teleragasztgatják a palackját plecsnikkel – hiszen a fogyasztó, aki a hiperben a tízméteres, tömött gondola előtt áll elveszve, nem azt fogja böngészni, hogy a címkére felnyalt kis matricán az Észak-Szlovén Kertbarátok Körének  pecsétje díszeleg, hanem azt, hogy az egy aranyérmes bor. A nagy nevű, nemzetközi borversenyek metodikáját és az azokon kiosztott érmek számát is csak azok ismerik, akiknek ez a szakmája.

Sajnos ugyanerről győződtünk meg a La Liste böngészése közben. A Costes értékelését például a Gault&Millau, a Michelin, a Tripadvisor és az Elite Traveler értékeléséből fésülték össze. Ez utóbbit nem ismertük, úgyhogy nekiálltunk szörfölni egyet – sajnos. Az oldalon ugyanis Budapest 7 legjobb hotele között ott szerepel a Rácz, sőt, Budapest egyetlen top VIP-felfedezésének a Rácz Hotel  exkluzív gálavacsoráját ajánlják 4300 dollárért.
Sajnos a Rácz Hotel 2012-ben elkészült, de soha egy percre sem nyitott meg.

Az Onyx és az Olimpia értékelésébe pedig beleszámolták például az Étterem.hu pontszámait is, ami viszont egy sima gyűjtőoldal, ahol a pontszámok a látogatók visszajelzései szerint alakulnak, meglehetősen ad hoc módon, a Google Reviews-pontszámokat viszont a Costesnél nem vették figyelembe. (Az sem szakmaibb, csak több a felhasználója, ezért a nagy számok törvénye alapján számításba szokták venni.)

Akkor most ne higgyük el? 

Dehogynem – a poszt elején valóban szívből gratuláltunk a listára felkerülőknek! Egy ekkora merítésbe előkelő helyen bekerülni mindenképpen rangot jelent, csak arra akartuk felhívni a figyelmet, hogy nézz körül, mielőtt valamit elhiszel. Mert még egy hatalmas adatbázisból kiszűrt, objektívnek hirdetett eredmény is lehet esetleges.

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!