Kánikulakaják sörhöz és borhoz – Lexo Bistro

Te Magasságos Makréla és tőkehal roston a Lexo Bistroban

A Lexo Bistro húsvét környékén alakult át a mai formájára – azért nem írunk nyitást, mert egy darabig hibrid üzemmódban működött. A Lexo ugyanis a Szegedi Halászcsárda utódja a Jókai téren és mint ilyen, elég sok hendikeppel kellett megküzdenie.

Szabó Tamás tulajdonos és konyhafőnök a tehetséges pályamódosító éttermesek körébe tartozik: magyar multi középvezetői pozíciójában dolgozva egyre jobban idegesítette, hogy imád főzni és enni, de nem talál olyan éttermet, amit igazán meg tudna szeretni. Olyat, ahol hal van és sok-sok vega vagy vegán étel, olyat, amit a húsevő barátai is boldogan megesznek.

De mivel fogok jóllakni?! 

A heti ebédmenün kívül étlap egyoldalas és három havonta – vagy ha kedvük tartja, gyakrabban – változik: a két leves, négy hal, négy vegetáriánus/vegán fogás szerepel rajta és két desszert, de az adagokat látva és kóstolva addig csak tényleg az jut el, aki nem bírja édesség nélkül elképzelni az életét.
Az új konyhafőnök a napokban állt be, hogy átvegye a konyhát és tehermentesítse Tamást – őt Tatai Mártonnak hívják és a Costes Downtownból érkezett, ami elég komoly ajánlólevélnek számít.

 a Lexo Bistro Buddha Bowl-ja

a Lexo Bistro Buddha Bowl-ja

A fogások között viszont máris van olyan, amit a rajongók miatt biztosan meg kell tartaniuk: a Magasságos Makréla, a Buddha Bowl és a pisztráng is marad, csak a leketyegett spárga helyett olyan borsópürével, amitől kijött belőlünk a neveletlen és majdnem a tányért is kinyaltuk.

Halászlé van-e?!

Van, de nem úgy. Hanem úgy, mint egy noodle bar-ban: magadnak válogatod össze azokból a részekből, amiket a legjobban szeretsz. Kiválogatod a halat (ponty vagy harcsa), a tésztát (bajai gyufa vagy harcsás pelmenyi), beállítod az erősséget és tunkolsz boldogan.

Az itallap hasonlóképpen szűk, de dinamikus: csak magyar borokból áll, nem a szokásos nagy beszállítók tételeiből válogatták össze, hanem a saját ízlésük szerint – és igazi punk húzás, hogy nincs rajta sauvignon blanc! Van helyette többek között Figula Zenit, Jásdi Olaszrizling, Heimann Kadarka és St. Andrea Áldás bikavér.
Ami ennél is izgalmasabb, hogy feltett szándékuk, hogy a halakat összehozzák a sörrel! Az alapkínálat szerint a csapoltsör Hekkelberg, az üvegesek pedig a Mad Scientist-től jönnek, de a későbbiekben külön halas-sörös szeánszokat is terveznek. Nagy eséllyel a Lexoban megtaláltuk az ötletet, amire rá fogunk csavarodni a nyáron!

9.3
adottságok 8.7
konyha 9.3
egyéniség 10
ár-érték arány 9
ízek 9.4
Nyári jó a betonplaccon

Ideje visszaszoknunk a Jókai térre. Nem kell többé a szomorú párolt karfiol vagy szektás hangulatú nyers fehérrépa között választani, ha nem akarod magad tompára enni: a Lexo Bistro tényleg tud újat mutatni. A "jó halat jó sörrel"- vonalnak pedig csak tapsolni tudunk!

  • tényleg finom vega
  • jól laksz, de nem eszed magad tompára
  • hal és sör!
  • parkolás
  • eszedbe nem jutna a Jókai tér

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!