Melyik krumpli mit tud?

A tavasz megérkezett, a friss szezonzöldségek viszont még alig-alig bukkannak fel, ezért egy-két hétig még biztosan krumplit eszük, ha akarjuk, ha nem. Igaz, az első tavaszi zöldségek között az újkrumpliért is esz már minket a fene, de még arra is várni kell, régi viszont van még bőven. Annyi, hogy azt se tudjuk, melyikhez nyúljunk. Itt a segítség!
Azt pedig, hogy a krumpli nem is olyan unalmas, mint amilyennek gondoljuk, az is mutatja, hogy a fajtákat majdnem úgy nevezik el, mint a hipszter kisüzemi söröket.

A, B, C

Burgonya-ügyben a fő csoportosítás aszerint történik, hogy mit akarunk vele kezdeni: sültkrumpli lesz vagy püré? Saláta vagy főzelék?
Az A-csoportba a kemény húsú, nem szétesős, salátába való krumplik tartoznak: ilyen a Somogyi kiflikrumpli vagy a Cherie (ld. cherry- az írásmódok piaconként és árusonként is változnak :).
A B-típusú burgonyák már puhábbra főnek, elsősorban főtt krumplinak, levesnek, főzeléknek valók, de sütni is lehet őket. Ez a leggyakoribb típus, ebbe tartozik a legelterjedtebb Balatoni rózsa, a Hópehely, a Góliát és ezek változatai.
A C-ből lehet a legkevesebbet találni: ezt inkább sütésre ajánlják, mert a húsa könnyen szétesik. Ebből készül a legtöbb fagyasztott hasábburgonya, ebből gyártják a chipseket és a szétesés miatt értelemszerűen ebből a legkönnyebb krumplipürét csinálni, bár ne gyengébb minőségű, akkor könnyen lisztes lehet. Ilyen például a Százszorszép, az Agria vagy a White Lady.

A Nemzeti Fajtajegyzékben idén 46 nevet sorolnak fel. A kedvenceink (mármint krumplinevek): Arany chipke (sic!), Courage, Démon, Kánkán, Sárvári Rubinka – na jó, abbahagyjuk. De ugye hogy simán sörnevek?
Szórakoztató (vagy éppen vérmérséklettől függően idegesítő) tény, hogy a hivatalos fajtaneveknek nagyon ritkán van köze ahhoz, amit a piacon végül kiírnak a ládákra. A beszerzőkörutunkon összevásárolt krumplik nevei például nem vagy egészen másként szerepelnek a fajtajegyzékben.

Mi az a fojtott krumpli?

Röviden: újkrumpli akkor, amikor nincs újkrumpli. Ilyentájban veszik elő, amikor a közönség már nagyon várja az újat, illetve amikor a telet átvészelt fajták már kezdenek lassan punnyadni. Ősszel, az aratás után vetik, az első fagyok után szedik fel a földekről, aztán szalmával vagy homokkal takarják le, így a héja vékony és foszlós marad, mint az újkrumplinak és az íze is hasonlít rá – a bébizöldségek rajongói tehát imádják. A felső képen szereplők közül a Rokkó (hivatalosan Roko) például fojtott burgonya, csak nagyobb, mint az átlag – de segít átvészelni a következő heteket az első valódi petrezselymes újkrumpliig.

 

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!