Melyik sütőtök mit tud?

Sütőtök

A sütőtök szép dolog. Jó esetben édes és magában fűszeres, rosszabb esetben viszont takarmányra hasonlít az íze. Kívülről viszont ugyanúgy nem tudod megmondani, hogy milyen lesz, mint a dinnyénél: vannak rá trükkök, de alapvetően lutri a vásárlás.
A sütőtököt hiába döngeted: a hangja nem árul el semmit, viszont beválhat az a módszer, hogy minél később veszed, annál valószínűbb, hogy finom lesz: a keményítőtartalma addigra biztosan átalakul cukorrá. Ezért sokan azt mondják, hogy akkor jó, ha már megcsípte a dér, mint a kökényt: ez nagy valószínűséggel hülyeség, mivel nem hagyják kint addig a földeken, de tény, hogy ha kíméletesen bánsz vele, azaz nem dobálod, nem sérül meg, nem tartod a radiátor mellett, akkor hónapokig eltartható.
A vásárlásnál arra figyelj, hogy a kocsánya teljesen száraz, morzsolható legyen: akkor biztos, hogy éretten szüretelték le.

Mivel a leggyakoribb fajtái kifejezetten nagy darabok, nyugodtan vásárold meg felvágva – már ha megbízol a zöldségesedben. Kisboltokban és hiperekben inkább kerüld a lefóliázott szeleteket, mert könnyen elképzelhető, hogy kármentés miatt darabolták fel őket és nyálkásodni, rohadni fog, mire nekiállnál feldolgozni.
Több, mint 150 féle sütőtök létezik, de a hétköznapokon  4-5 félébe futsz bele: alább a leggyakoribbakat mutatjuk be.

Kanadai sonkatök 

Sütőtök: kanadai sonkatök

Ez a legelterjedtebb, ugyanis a könnyű termesztése miatt hosszú évekre kiszorította a termelésből a magyar fajtákat. Kezelni is könnyebb, hiszen nem nő több kilósra vagy csak ritkább esetekben. A héja bézs vagy narancssárga, a húsa kemény, az íze édes, kicsit földimogyorós, ha hasonlítani szeretnénk valamihez. Könnyű feldolgozni, mert vastag a húsa, de dísznek kivájni éppen ezért nem lehet.

Nagydobosi szürke

Sütőtök: nagydobosi szürke

A magyar sztártök: 5-10 kilós, fényes héjú szürke óriás, ami sütve a legfinomabb. Az íze összetettebb, mint a kanadai sonkatöké, de a mérete miatt nehezebb elbánni vele. A termelői a gyógyhatására is esküsznek.

Hokkaido

Sütőtök: piros Hokkaido tök

Japán fajta és csak Európában fut ezen a néven, hiszen Hokkaido szigetén több száz tökfajtát termesztenek. Itthon a tökhöz képest pici, egy kiló alatti, piros héjú változattal találkozhatsz a leggyakrabban. Különös ismertetőjegye, hogy a héja is ehető és gesztenyére emlékeztet az íze.

Jack O’ Latern

Sütőtök: Jack O' Latern avagy Halloween-tök

Vicceskedő és/vagy írástudatlan zöldségeseknél ez fut Halogéntök néven, ami a Halloween elferdítése. Ehetőnek ehető, de a fogyasztását senkinek nem ajánljuk jó szívvel, mert jellegtelen, lisztes az íze. Faragni annál nagyobb móka, bár számolj azzal, hogy alaposan ki kell vájni a húsát, hogy ne kezdjen el azonnal rohadni, ettől a művelettől viszont vállig kulimászos leszel.

A képek forrása: Pixabay

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!