Mentés másként: házi vaj

Majdnem minden jó recept úgy kezdődik, hogy löttyints némi olivaolajat a serpenyőbe és dobj rá egy kis vajat. A hirtelen felindulásból elkövetett főzések közben viszont túl gyakran derül ki, hogy valaki kiette a hűtőből a vajat – a hangulatot viszont erősen rombolja, ha a recept úgy folytatódik: káromkodva ülj kocsiba és keress egy éjjelnappalit!

Ha találsz némi tejszínt – minél házibbat és zsírosabbat – máris meg vagy mentve. Ezt a saját bőrünkön tapasztaltuk meg, bár igaz, ami igaz, nem szándékosan.

Az eljárás a következő:

  1. Öntsd a tejszínt a robotgépbe.
  2. Kezd el felverni habverővel, mert egy éppen készülő tortához tejszínhabra van szükség.
  3. Fordulj el a géptől és kezdj valami más munkafázisba, ami közben simán ottfelejted a tejszínhabot a habverő alatt.
  4. Fordulj vissza és konstatáld, hogy a hab agyonverődött.
  5. Szentségelj vérmérsékleted szerint.
  6. Fedezd fel, hogy a tálban a tejszínhab után véletlenül elkészült a legfinomabb, habos, tuti-hogy-csak-vajból készült vaj!
  7. Keress újabb adag tejszínt az alkatrészekben heverő tortához, a vajat pedig próbáld meg nem felfalni, mielőtt a serpenyőig jutna!

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!