Így védekezz a tojáspara ellen

Fipronillal mérgezett tojás. A kép illusztráció, forrás: Pixabay.

A mérgezett tojás szóló hírek egyre durvulnak: tegnapra biztossá vált, hogy Magyarországra is jutott a fipronil nevű rovarirtóval szennyezett tojásokból. A rendesekből is, nem csak az előre elkészített és fagyasztott készítményekből, amelyek így sokkal több emberhez juthatnak el.
Bár a NÉBIH közleménye szerint a rovarirtó mennyisége egyik inkriminált tojásban sem haladta meg az egészségügyi határértéket, jobb a békesség: magyar tojást kell venni.

Ok, de hogyan? 

Attól, hogy a doboz nemzeti színű, még nem biztos, hogy tényleg magyar van benne. Tutira úgy mehetsz, ha veszed a fáradtságot és kisilabizálod a tojás pecsétjén lévő kódot: ennek a második és harmadik karaktere HU kell, hogy legyen – ekkor biztos, hogy magyar tyúk tojta, Magyarországon belül.

Részletesebb használati utasítást itt találsz hozzá:

Ennél is biztosabb módszer, ha kifejezetten boldog tojásokat rendelsz: ebben az esetben akár magukat a termelőket is magad ellenőrizheted, illetve a tyúkokat is megdögönyözheted, ha van rá időd és energiád. Nem a legegyszerűbb és legidőtakarékosabb módja a tojás beszerzésének, de amint az az íztesztünkből is kiderült, mindenképpen megéri.

Hogy mi ez az egész mérgezett tojás-para, azt például itt szedte össze az Index.
Ami az igazán veszélyes benne, az az, hogy azt ugyan meg tudod válogatni, hogy te magad milyen tojást törsz fel otthon a konyhában, ám azt már nem, hogy a gyártók mit használnak a termékeikhez. Márpedig tojás rengeteg mindenben van: gondolj csak a kifőzdék kínálatára vagy a péktermékekre. Éppen ezért ellenőrzi szigorúan az élelmiszerbiztonságért felelős hatóság, a NÉBIH a tojásokat és éppen ezért működik a nemzetközi riasztórendszer, az RASFF. 

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!