Narancssárga szerelmünk: a rizike

Ízletes rizike

A rizike a gyűjthető és árusítható gombák közé tartozik, de ritkán lehet kapni. Nem mintha nem lenne belőle sok, csak kevésbé ismerik az emberek és van néhány olyan tulajdonsága, ami miatt furcsán néznek rá a laikusok: a legkisebb nyomásra is kékül-zöldül, vágásra pedig narancssárgát vérzik a tönkje. Cserébe gyönyörű és az egyik legjobb állagú, roppanós, fantasztikus ízű gomba.

Rizikéből is van vagy négy fajta, de a szerelmünk igazi tárgya az ízletes rizike. Rendkívül mutatós: a kalapja narancssárgás, gyűrűs, tölcséres és 6-10 centi átmérőjűre nő meg. Lehet ennél nagyobb példányokat is találni, de azok általában már túl vannak a fénykorukon.

Ízletes rizike-fogás

Mit csinálj belőle? 

Szinte bármit. Tényleg rendkívül sokoldalúan felhasználható, mert a kemény, roppanós állagát a hőkezelés során is megtartja, azaz nem lesz belőle pillecukor- vagy radír-állagú dolog, akkor sem, ha nem vagyunk profik az elkészítésében. A gazdag íze miatt simán rántva is fantasztikus, készülhet belőle a legegyszerűbb gombapörkölt vagy -paprikás, de cifrázni is érdemes, mert tényleg a legnemesebbek közé tartozik. Fűszerként jól áll neki a kakukkfű (mint minden gombának) és a boróka – akkor is, ha nem bogyó, hanem bor.

Tartósítani is pofonegyszerű: még fagyasztás és felengedés után sem lesz belőle nyálka, csak érdemes előtte blansírozni, azaz pár másodpercre lobogó vízbe mártani, aztán gyorsan lehűteni, mert enélkül hajlamos megkeseredni a mélyhűtőben töltött hetek alatt.

Rizike sóban

Rizike sóban

Mi viszont felkészülve a zord télre és a vodkázásokra, sóban tettük el a maradékot: a kiforrázott befőttesüvegbe felváltva rétegeztünk rizikét, jó minőségű, nagy szemű sót és fűszereket: babért, borókabogyót, friss kakukkfüvet. Szorosan megtöltöttük és lezártuk – majd vártuk, hogy levet eresszen. Ez általában másnapra megtörténik: ha nagyon friss, pici rizikével csináljuk, akkor biztosan,mert azon szinte még rajta van a magzatmáz, így sokkal magasabb a nedvességtartalma. Ha mégis idősebb versenyzőkből készítjük, és elég sok sót tettünk hozzá, akkor másnap-harmadnak érdemes felönteni forró vízzel, hogy a gombák mindenképpen a lé alá kerüljenek.
Felhasználáskor le kell öblíteni a rizike-darabokat és nagyon jó vodka mellé kínálni: az élménytől akkor is oroszul kezd beszélni az ember, ha előtte egy szót sem tudott.

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!