Ezért nem kapsz belsőséget a halászlevedbe

halászlé belsőség nélkül

A halászlé egyik legjobb része szerintünk a haltej és az ikra, más néven a belsőség. Az utóbbi 3 hétben viszont bármerre jártunk, sajnálkozó tekintetekbe ütköztünk a rendelésnél: na az sajnos nincs. Nem is tudják, mikor lesz. Hetek óta nem kapnak.

Először Pákozdon, a Szúnyog-szigeti halászcsárdában futottunk bele a tragikus készlethiányba, de így jártunk a gourmet-k körében sztárolt érsekcsanádi Rév-csárdában és a budapesti Lexo Bistroban is. A Szúnyog-szigeten tűnt a legsúlyosabbnak a helyzet: ott kétszer is panaszkodtak, hogy fogalmuk sincs, mikor kapnak legközelebb, pedig a vendégek verik az asztalt. A csárda pedig – bár tény, hogy nem nagyon fér bele az étterem-kalauzokba – annyira dübörög, hogy még hétköznap délben is meg kell küzdeni az asztalért, pedig van nekik vagy nyolcvan. Egy-egy hétvégén csak belsőségből szükségük lenne úgy 100-120 kg-ra.

Nem értettük a dolog okát – hal van, szezon van, akkor miért nincs belsőség a halászlébe? Felhívtuk az egyik legnagyobb magyarországi halbeszállítót, a Halkert, de ők finoman lepattintottak – átmeneti készlethiányról van szó, napokon belül újra lesz. Mondtuk, hogy jó-jó, de miért nincs? Erre csak ugyanaz a kitérő válasz érkezett: nemsokára lesz, türelem.

Aztán egy családi beszélgetés közben megvilágosodtunk: szó sincs összeesküvésről vagy a természetes vízi halászatot ellehetetlenítő szabályozás újabb tekeréséről – az ikrahiánynak hormonális okai vannak.
Magyarul a halak mostanra éppen leívtak: az ikra és a tej a hasuk helyett a tavak mélyén pihen, hogy ivadék, azaz mostanra már talán kisponty-kisharcsa-kissatöbbi legyen belőlük. Ha a szülőket kifogják és feldolgozzák, csak a hús marad, más most nem.

Hogy régebben miért nem tűnt fel a belsőség-hiány, annak két oka lehet: egyrészt nem figyeltünk oda, másrészt jóval több fagyasztott terméket használtak fel az éttermek. Ma viszont, aki ad magára, az minél frissebb alapanyaggal dolgozik: így fordulhat elő, hogy a belsőséget elkapkodták a halas helyek, mostanra pedig a fagyasztottból sem maradt sok. Persze kis tételben még van, de a rendes belsőségszezonra úgy szeptember-októberig kell újra várnunk.

Ahol pedig mégis akad, ott jó, ha tudod: több, mint valószínű, hogy mirelit-alapanyagot kapsz a friss halászlevedbe.