Ez lesz a hivatalos balatoni szendvics – Pulled Ponty

Bezerics Dani (Kishableány, Paletta, Télikert) strandbüfét nyit Keszthelyen: ez már önmagában fel fogja kavarni az iszapot. A hétvégén pedig megkóstoltuk a fő fogást, a Pulled Pontyot, amitől azt várja, hogy kikezdi majd a hekk uralmát a Balatonnál.

Erős szavak ezek, de van bennük rendszer: Bezerics Daninak régi mániája, hogy a helyi alapanyagokból dolgozzon és ezzel minél több üzletet és pénzt tartson a Balatonnál. Közben pedig ízlést formáljon, ami sikerül is: a keszthelyi és boglári Palettába tömött sorokban járnak vissza a rajongók a szürkeharcsából készült hurka, a vizikutya miatt.

De amíg az említett helyek rendes, beülős éttermek illetve bisztrók, addig az új hely, a Pavilon klasszikus strandbüfé lesz a Keszthelyi Yacht Kikötőben, kinyitva a Libás Strand felé. Kifejezetten azért, hogy ha valakinek nincs kedve felöltözni vagy nincs ideje a pancsolás közben rendesen leülni ebédelni, az is tudjon választani valami értelmesebbet a tocsogós lángosnál vagy az argentín hekknél. (Ez utóbbi különösen szúrja Bezerics Dani szemét, hiszen évente milliárdos forgalmú üzletről van szó, aminek jó része nem marad az országban, miközben a Balatonnál akkor is találni jó környékbeli halat, ha pillanatnyilag a halászati szabályozás miatt nem is származhatnak a tóból.)

Mi az a Pulled Ponty? 

Egy bagelnek kinéző szendvics. Persze szigorúan helyi alapanyagokból: a bagel nem bagel, hanem kerek, mákos vajaskifli, benne zöldfűszeres Korosajt krém, bébispenót, fokhagymakompót, marinált lilahagyma és a lényeg: a házilag füstölt ponty-hasaalja. (Itt mindenki álljon meg egy pillanatra, csukja be a szemét és képzelje el a látványt, ahogy Bezerics Dani saját magán mutogatja el, hogy mettől meddig is tart a ponty hasaalja.)
A megalkotásakor az volt a cél, hogy szinte bárhol, nagy mennyiségben, gyorsan és állandóan jó minőségben elő lehessen állítani a megfelelően előkészített alapanyagokból, tehát valóban helyettesíthesse a klasszikus strandkajákat, csak éppen izgalmasabban a megszokottnál. És legyen gyerekbiztos: édesvízi hal, de ne legyen benne szálka – ezért készül a ponty inkriminált testrészéből.

Ha minden jól megy, idén nyáron legalább három helyen lehet majd hozzájutni a Balaton körül: legyen ez az egyik kötelező program!

9.4
koncepció 9.3
minőség 10
íz 9
forradalmár szendvics

A füstölt ponty sokaknál ki fogja verni a biztosítékot, főleg, ha a füstölt lazac ízéből indul ki, pedig még a füstölt pisztránghoz képest is jelentős a különbség. A szendvics viszont ettől könnyű és izgalmas: a szokatlan, kicsit kesernyés-füstös íz frissítővé teszi, de még sincs olyan érzésünk, mintha salátával próbálnánk jól lakni. Hiába tömény sajtkrémes kifli, mégsem fogunk kiütve szuszogni - pont elég erőt ad a délutáni strandlabda-körhöz.

  • minőségi gyorskaja
  • helyi alapanyagok
  • egyszerű, de izgalmas recept
  • a füstölt ponty megosztó
  • csak a Balatonnál lehet kapni

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!