Íme a kötelező jattok Budapesten

Szervízdíj

A szervízdíj, azaz a borravaló még mindig önkéntes: elvileg te döntöd el, hogy adsz-e a számla összegén felül jattot a személyzetnek. A felszolgálási díj kötelező bevezetésének tervéről májusban jelentek meg az első hírek, ám még nincs döntés ezzel kapcsolatban.  Sok helyen viszont évek óta eleve beleszámítják a számlába – ennek a lehetőségét 2005-ben kapták meg az éttermek. A vendégek nagy része viszont nincs tisztában azzal, hogy ezt le is húzathatja róla, ha valami nem tetszett – vagy ha tudják is, viszonylag ritkán vállalják az ezzel járó balhét: inkább fogcsikorgatva fizetnek és nem mennek oda többet.

Azoknak az éttermeknek, akik hozzácsapják a számlához a szervízdíjat, az étlapon és az itallapon is fel kell tüntetniük, hogy ne jattolj a végén, mert már megtetted – a honlapjukon viszont ezt az infót nem mindig találod meg.
Érdekes, hogy amíg a borravaló hagyományos összege 10%, ezt használják a legkevesebben – ha van szervízdíj a számlában, akkor  általában magasabb ennél.

A top 5

A rekorder a NOBU Budapest: náluk 15%-kal fizetsz automatikusan többet, mint amennyibe a menü került. A második helyezett a Halászbástya étterem 14%-kal – ők lehet, hogy a kilátást fizettetik meg. Nem sokkal maradnak tőlük el a Zsidai Group egységei: a 21, a Jamie’s Italian, a Pest-Buda, a Pierrot: úgy tűnik, náluk vállalati policy a 13,5%-os borravaló.

Következzen  a lista a legnépszerűbb budapesti éttermek jatt-gyakorlatáról: