Na jó, ez így túlzás, de ha a Tisza-tónál három falut kell végigjárni ahhoz, hogy egy kisboltban végre vajat kapj és ne margarint, akkor nagyon tudsz örülni a tiszaörvényi HelloHal-nak.
A Ráday utcai testvérről már írtunk egyszer, pedig a HelloHal a Tiszáról ered: Horváth Szabolcs hal-gasztroblogger az édesvízi halakat népszerűsíti, tűzzel-vassal. És nagyon jó stílussal.
A tiszaörvényi HelloHal biciklivel esik útba a legkényelmesebben: a füredi gáton, a Szabics-kikötővel szembeni büfét máshogy csak azok találják meg, akik célzottan oda mennek, pedig megér egy 20 km-es kitérőt. Elvakultabbaknak akár többet is.
A strandbüfé (bocs, halfalatozó) pont úgy néz ki, mint egy strandbüfé: féltetővel ellátott betonplacc néhány sörpaddal és egy sokat látott csocsóval. A táblás étlapot nézve viszont rájössz, hogy ez nem a zsírlángos-mélyhűtött kolbász-lelőhely, hanem valami egészen más.
A kínálat természetesen helyszínre szabott és különbözik a budapesti étteremétől: van streetfood-menü harcsagyrossal és harcsawrap-pel, és van a classic menü sült keszeggel és halászlével. És mind hibátlan. Várakozás közben szórólapokról lehet megtanulni a bizalmatlanoknak, hogy hogyan kell keszeget enni anélkül, hogy bántson és máris álmodozni kezdesz a reggeliről vagy a buliszolgálatról – mert mindez adott, ha a környéken nyaralsz.
Mit kell enni?
Tényleg bármit, nyugodtan. Mi a harcsagyrost és a halkolbászt kóstoltuk: a harcsagyros jó nagy marék, szaftos, tiszta ízű és nem túlfűszerezett harcsadarabokkal, zöldsalátával és friss krumplival érkezett, a halkolbász pedig minden 8 év alattit megtérít, aki megkóstolja. Vagy minden ellen-halast. Nem pótlék akar lenni, hanem izgalom, halíze van, de nem nagyon – busából készítik és nehéz abbahagyni.
Mondjuk az árakra fel kell készülni lélekben: két fogásért és két pohár szörpért 6000 Ft-ot hagytunk ott, de ez máskor is megtörtént velünk különböző strandokon – csak ott nem ilyen minőséget és kreativitást kaptunk, hanem argentin hekket másnapos kenyérrel. És egy random környékbeli, nyaralókra szakosodott csárdában sem úsztuk volna meg a “rántott hús krumplival” vacsorát sokkal olcsóbban.
A kép forrása: HelloHal Tiszaörvény Facebook