Nem csak a Balatonon tört ki a strandkaja-forradalom

A tiszaörvényi HelloHal a legjobb tipp a környéken

Na jó, ez így túlzás, de ha a Tisza-tónál három falut kell végigjárni ahhoz, hogy egy kisboltban végre vajat kapj és ne margarint, akkor nagyon tudsz örülni a tiszaörvényi HelloHal-nak.

A Ráday utcai testvérről már írtunk egyszer, pedig a HelloHal a Tiszáról ered: Horváth Szabolcs hal-gasztroblogger az édesvízi halakat népszerűsíti, tűzzel-vassal. És nagyon jó stílussal.

A tiszaörvényi HelloHal biciklivel esik útba a legkényelmesebben: a füredi gáton, a Szabics-kikötővel szembeni  büfét máshogy csak azok találják meg, akik célzottan oda mennek, pedig megér egy 20 km-es kitérőt. Elvakultabbaknak akár többet is.

A strandbüfé (bocs, halfalatozó) pont úgy néz ki, mint egy strandbüfé: féltetővel ellátott betonplacc néhány sörpaddal és egy sokat látott csocsóval. A táblás étlapot nézve viszont rájössz, hogy ez nem a zsírlángos-mélyhűtött kolbász-lelőhely, hanem valami egészen más.

A kínálat természetesen helyszínre szabott és különbözik a budapesti étteremétől: van streetfood-menü harcsagyrossal és harcsawrap-pel, és van a classic menü sült keszeggel és halászlével. És mind hibátlan. Várakozás közben szórólapokról lehet megtanulni a bizalmatlanoknak, hogy hogyan kell keszeget enni anélkül, hogy bántson és máris álmodozni kezdesz a reggeliről vagy a buliszolgálatról – mert mindez adott, ha  a környéken nyaralsz.

Mit kell enni?

Tényleg bármit, nyugodtan. Mi a harcsagyrost és a halkolbászt kóstoltuk: a harcsagyros jó nagy marék, szaftos, tiszta ízű és nem túlfűszerezett harcsadarabokkal, zöldsalátával és friss krumplival érkezett, a halkolbász pedig minden 8 év alattit megtérít, aki megkóstolja. Vagy minden ellen-halast. Nem pótlék akar lenni, hanem izgalom, halíze van, de nem nagyon – busából készítik és nehéz abbahagyni.

Mondjuk az árakra fel kell készülni lélekben: két fogásért és két pohár szörpért 6000 Ft-ot hagytunk ott, de ez máskor is megtörtént velünk különböző strandokon – csak ott nem ilyen minőséget és kreativitást kaptunk, hanem argentin hekket másnapos kenyérrel. És egy random környékbeli, nyaralókra szakosodott csárdában sem úsztuk volna meg a “rántott hús krumplival” vacsorát sokkal olcsóbban.

A kép forrása: HelloHal Tiszaörvény Facebook

8.8
választék 9.6
minőség 9.6
ízek 9.1
hangulat 7
ár/érték 8.7
Mondj jobbat

Mármint a Tiszától keletre: ebben a műfajban mi nem sokat tudunk. Szerencsére azért akad, de nagyon utánuk kell menni, az biztos. A Hello Hal misszióját pedig nem tudjuk elég magasra értékelni, főleg a gasztronómiailag elhagyatottabb országrészekben. Harcsát és süllőt egyetek, ne hekket, az ég szerelmére!

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!