Távirányítású tyúkot minden háztartásba! – YouTyúk

A névvel kezdődött minden: amikor először megláttuk egy üzlet ajtaján a YouTyúk matricát, rögtön elvesztünk. Bármit is takarjon a név, azonnal kell.

A honlapra rákeresve csak erősödött az érzés: foglalj magadnak bértyúkot, rendelj az oldalon keresztül boldog tyúktól boldog tojást, fizesd ki a neten keresztül, aztán vedd át egy felvevőponton. Nyilván azonnal ki kellett próbálni.

A honlap tényleg bolondbiztos: szép, nagy piktogramokkal vezet végig az egyébként is kőegyszerű folyamaton, aminek a végén konkrétan már izgultunk, hogy mikor vehetjük kézbe az első adag cuccunkat. Aztán pár nappal később jött a szintén kedves és egyértelmű mail, hogy megjött a szajré, mehetünk a tojásokért – illetve menjünk, mert érthető okok miatt két nap alatt el kell őket vinni az üzletekből.

Így működik a rendszer:

youtyuk1

Kiválasztod a neked legszimpatikusabb gazdát, megadod, hogy kéthetente hány tojásra van szükséged, kiválasztod, hogy hol szeretnéd őket átvenni, a bankkártyáddal vagy Barionon keresztül kifizeted, aztán hátradőlsz. A lényeg, hogy rendszer minden eleme  egyszerű, egyértelmű és ellenőrizhető.

A gazdákat például bármikor meg lehet látogatni és le lehet csekkolni, hogy tényleg olyan boldogan kapirgálnak-e náluk a tyúkok a kertben. Balogh Ákos alapító szerint egyébként ezt viszonylag sokan meg is teszik: családostul mennek a userek csirkét simogatni és még boldogabban térnek haza, mint a tyúkok.
A közvetlenség és az ellenőrizhetőség egyébként is alapszabály YouTyúkéknál: éppen azzal a céllal alakult a vállalkozás, hogy értéket teremtsen és olyan üzleti modellt kövessen, amelyben minden, de tényleg minden résztvevő jól jár. Ordas hippiségnek hangzik, de tényleg így van: a tyúkok garantáltan minőségi tápokat és minőségi életet kapnak, a gazdáknak folyamatosan és garantáltan van felvevőpiaca, a vevők pedig jó minőségű, ellenőrzött gazdálkodásból származó friss tojáshoz jutnak, anélkül, hogy a piacokon kéne megtippelni: melyik fejkendős néni hozta a házi tojását a nagybaniról, vagy mivel ütötte fel a tyúkoknak szánt kukoricát, hogy ilyen szép narancssárga a  tojás.

Az üzleti modell pedig sikeres: most éppen 4 gazdától lehet rendelni, de ketten még csatlakozásra várnak. Közülük van olyan család, aki a YouTyúk miatt nyergelt át a csirketartásra egy más, kevésbé földközeli szakmából. A megrendelők fele egyéni vásárló és fele étterem: ez is tökéletes, hiszen nyáron, amikor az utazások miatt kevesebb az egyéni megrendelés, az éttermek több tojást vesznek fel a turistaszezon miatt, így az arányok kiegyenlítődnek. A YouTyúk egyelőre csak Budapesten terít.

Szép, szép, de milyen volt a tojás? 

Akkora, hogy a normális papír tojástartót alig lehet rácsukni, szép és tollas! Felütve pedig friss (ezt abból lehet a legkönnyebben látni, hogy a fehérje folyós – a tojáshéj porózussága miatt a tojás folyamatosan veszít a nedvességtartalmából), a sárgája pedig tökéletes: nem ipari-sápatag és nem is gyanúsan rikkancsnarancssárga. Olyan, amilyennek a tojást képzeljük.

Ha valakinek még ezek után is kőből lenne a szíve és magasról tenne a fenntarthatóságra, egészségre, szimpátiára, annak is kell egy távirányítású tyúk. Mert a tyúkok nagyon viccesek:

 

9.4
egyediség 8.3
megvalósítás 9.2
használhatóság 9.4
minőség 10
szimpátia-szorzó 10
Rá fogsz szokni

Aki szeret piacon vásárolni, megnézi, hogy mi eszik és kiválogatni is szereti, az imádni fogja a rendszert. Az elején ki kell tapasztalni, hogy hány tojást is eszel meg két hét alatt, de ez is tudatosságra nevel. Az egyetlen buktatója a lustaság lehet: hiába van 11 átvevőpont, a nagyon elfoglaltaknak még így is macerás lehet, hogy adott időpontban, nyitvatartási időn belül el kell jutni a tojásért. Cserébe te is olyan boldog leszel a tojásokkal, mint a tyúkok!

  • finom
  • menő
  • a lelkednek is jót tesz
  • nem szabad elfelejteni átvenni

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!