Hipszter cuccot ne vegyél a kisboltban

zöld kávé

Zöld kávé úgy került a háztartásba, hogy hírhedett impulzusvásárlók vagyunk, és szembe jött a sarki boltban. Amikor megláttuk, felhorgadt bennünk a sznob, és elszégyelltük magunkat: hogy lehet az, hogy már a kiflibeszerző-helyen is van, mi pedig még nem is kóstoltuk?!

Hazaérve azonnal ki is próbáltuk, noha voltak fenntartásaink: a használati útmutató szerint a zöld kávé koffeintartalma megegyezik a hagyományos, pörkölt társaiéval, csak az íze frissítőbb, inkább a zöld teára hajaz. Úgy is kell elkészíteni: nem gépben vagy kotyogósban, hanem forró, de nem forrásban lévő vízzel leöntve, 5-10 percig áztatva, amíg színt nem kap.

A zacskót kibontva a fenntartásaink fokozódtak: megvan az az illat, amikor virágot szedsz és csokorba belekerül valami mutatós, de szívós gaz? Szúrós, vad és zöld. Kifejezetten kellemetlen, cserébe erős és sokáig az orrodban maradó szag.

Leforrázva ugyanez marad: semmiféle szempontból nem emlékeztet a kávénak arra formájára, ahogyan ismered. A kellemetlen, kicsit mogyorós, de inkább szúrós, nyers gyomnövény-jelleg az ízében is hosszan kitart.
Azt gondoltuk, hogy mi rontottuk el és egy speciality kávézóban kellett volna kóstolnunk, ahol a barista csinál vele egy-két trükköt, aztán meggyőz, hogy ez nem szar, hanem így száll le a bicikliről.

Rákeresve viszont kiderült, hogy tényleg mi vagyunk a hülyék és tartoztunk az ördögnek 900 Ft-tal: a zöld kávét nem az élvezeti értékéért, hanem a klorogénsav-tartalmáért és a fogyókúrás hatásaiért fogyasztják. Tele van antioxidánssal, csökkenti a vércukorszintet, de nem véletlen, hogy általában kapszula formájában forgalmazzák, ugyanis ki kell mondani: az íze miatt gyakorlatilag emberi fogyasztásra alkalmatlan. Nem véletlen, hogy a kávébabot megpörkölik, mielőtt lefőzi az ember – zölden egyszerűen borzalmas.

A fantasztikus élettani hatásairól sajnos nem tudunk beszámolni: sajnos nem nyertük tőle vissza a menyasszony-formánkat egy délután alatt. Kísérletezni viszont nem szeretnénk vele ennél hosszabban. Igaz, végső soron a parlagfű-fogyasztásnak is megvan a maga tábora, de természetközeliség ide vagy oda, a zöld kávé legközelebb a polcon marad.