Letehetetlen gyerekkönyv, amitől sakkozni fogsz

Mindenki megtanul sakkozni Berg Judit könyvéből: Alma - a sötét birodalom. Forrás: Pixabay

Sakkozni fogsz, akkor is, ha nem tudsz, vagy nincs kedved. Berg Judit: Alma – A sötét birodalom című gyerek-kalandregénye ugyanis bravúros és fertőző egyszerre.

Berg Judit könyveit senki nem tudja kikerülni, akinek van a tágabb környezetében 3-12 éves korú gyerek – és ez így van jól. A Ruminit például nem véletlenül vette fel a legtöbb tanító a legelső kötelező olvasmánynak a tantervbe: okos, mai nyelven ír szellemes sztorikat pont annak a korosztálynak, akiknek már tényleg nagyon jó könyveket kell a kezébe adni ahhoz, hogy a mozgóképes és/vagy webes tartalmak mellett a papír alapúakra is rákattanjanak.
Ráadásul ezt a legtöbb regényében úgy hozza, hogy ha a felolvasó szülőket – mert ebben a korosztályban még nem a gyerek fogja olvasni a könyveket, bármennyire is vágjuk a centit – akkor sem veri ki a ragya, ha harmadszorra kell újrakezdeni egy könyvet, rögtön azután, ahogy befejeztük. (Ötödszörre már igen, de nincs az a szöveg, amit egy felnőtt ennyiszer lenne képes hányásig olvasni önszántából – a gyerekek meg egy jó ideig így működnek.)

Ebből a meseregényből akkor is megtanulsz sakkozni, ha nem tervezted

Ebből a meseregényből akkor is megtanulsz sakkozni, ha nem tervezted

Az Alma – A sötét birodalom nem új (az első kiadása 2013-ban jelent meg), de a korosztályi besorolása miatt könnyedén el lehet kerülni.  7-12 éveseknek szóló kalandregény, amit Berg Judit Polgár Judit közreműködésével írt, és ami óhatatlanul mindenkit megtanít sakkozni. A sztori szerint négy iskolás gyerek egy furcsa nyári délután átkerül egy másik dimenzióba, ami gonosz és veszélyes, de megvannak a maga szabályai. Innen csak úgy szabadulhatnak, ha a szabályok szerint, együtt játszanak: úgy, hogy közülük csak egyetlen szereplő tud sakkozni.

Az összes akciójelenet pont annyira mozgalmas és izgalmas, hogy a célközönség izzadt tenyérrel markolássza a párna csücskét az esti mese hallgatása közben – rémálmai viszont nem lesznek tőle, mivel minden fejezet végén van megoldás. A bravúros az benne, hogy ezek az akciójelenetek mind-mind leírhatók és lejátszhatók sakktáblán: az alapfelállások és fontosabb lépések a szöveg mellett, a margón szerepelnek, a teljes játszmákat pedig függelékben, a könyv végén lehet végigböngészni. A sztori viszont teljesen élvezhető anélkül is, hogy valaki ismerné a sakk figuráit vagy alaplépéseit, de a végére – mintegy mellékesen – tisztába kerül velük.

Az általános vélekedéssel egyetértve az utóbbi években fantasztikusnak tartjuk a kortárs gyerekirodalom felhozatalát  –  sokszor sokkal magasabb színvonalúnak, mint a felnőttét. Az Alma viszont ebből a közegből is kiragyog.  A 31-es méretű csizmákba mondjuk nem lehet beleszuszakolni a csoki és a virgács mellé Mikulás estéjén, de alájuk még kerülhet!

9.6
Sztori 9.6
Stílus 9.7
eredetiség 9.2
hatás 10
Terjedjen

Nem új, de a korosztály miatt évről évre új felfedezés lehet Berg Judit és Polgár Judit sakk-kalandregénye: annyira izgalmas, hogy a célközönség magától megy zuhanyozni és fogat mosni, hogy előrébb hozza az esti mesét. te pedig felnőtt fejjel is észrevétlenül tanulsz meg sakkozni, ha eddig kimaradt volna. Ha már tudsz, még jobban fogjátok élvezni!

  • izgalmas
  • minőségi irodalom gyerekeknek
  • sunyi sakk-tankönyv
  • széplelkű nagymamáknak túl vérengzős lehet
  • vacsora helyett is sakkoznod kell

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!