Csak a szerelem…, Kings of Leon: WALLS

kings leon

Nem feltételül rossz az, ami szoft, kivéve, ha ahhoz hasonlítjuk, ami nem az… Így van ez a pornóval és a Kings of Leon zenéjével is. A zenekar mostanra átment szoftba és akár gyerekzsúrokon is játszhatóba, de attól még jó.

Ki gondolná, hogy a Kings of Leon olyan régóta létezik, hogy már a hetedik lemezük jelent meg? A harmadik az Only By the Night című, 2008-as lemez óta, melyen olyan slágerek voltak, mint a Closer, a Sex on Fire és a Use Somebody. A most megjelent alkotás a WALLS (We Are Like Love Songs) címet viseli.

Időközben a Followill-alom minden tagja rég túllépte a harmincat, és a hipstermozgalom egyik nyers, bevállalós déli kultzenekarából gigaméretű pénzcsináló és szórakoztatógépezetet működtető zenei forrássá vált. Persze az ilyen átmenetek a zenekarok életében, akár a serdülőkor az emberekében, sosem zajlanak zökkenőmentesen, a Kings of Leon-nak is megvoltak a maga krízisei.

Caleb Followill 2011-ben a színpadon omlott össze, lényegében, mert nem tetszett neki, hogy olyan emberek is szeretik a Kings of Leont, akiket ő nem. Ez a hozzáállás, és az abból fakadó irdatlanul tapló kifakadás, melynek során a frontember a színpadon hagyta faképnél a testvérekből és unokatestvérekből álló zenekart, nem túl szerencsés, de rocksztárok esetében akár pozitív is lehet, pláne egy jó kis rehabbal megtámogatva, hogy legalább az alkoholproblémák el legyenek takarítva a promóciós körutak útjából.

…És jött a Coldplay-producer

Így néhány olyan lemez után, melyre a régi rajongók fanyalogtak, hogy túl popos, sok újat viszont nem hozott, a zenekar kevesebb hajjal, de több alázattal tért vissza a munkájához. Megszerezték magunknak a Coldplay és a Florence and The Machine producerét és egy kicsit igazítottak a hangzáson; azaz eltolták a nyolcvanas évekbe. A címadó dal, az egyetlen olyan, amelyben nem mindent visznek a kórusok, egy igazi köldöknézegetős ballada, de azért még így sem kell félni, hogy egy garázsosított Coldplayt toltak az orrunk alá. Lesz itt igazi, hagyományos Kings of Leon típusú sláger is, a „Waste of Moment”, valamit az indie-bulik örökké új, saját közegükben is vállalható slágereket kutató dj-jei lecsaphatnak az „Around the Worldre”. Aki pedig a countrys vonalat hiányolja, a „Reverend” című dallal indítsa a playlistjét!

8.1
Összkép 8.5
hangzás 10
partiképesség 10
változatosság 4
Kings of Leon: WALLS Megbízható

Színes-szagos új lemezzel jött ki a Kings of Leon, melyen a hangzás összetett és a rend kedvéért kellemes, a hangulat pedig ugyan egysíkú, mert szinte kizárólag a szerelemnek nevezhető fogalomkör alfogalmaival foglalkozik, de hát ezt szerettük bennük mindig is, valljuk be...

  • atmoszférikus (hangzás)
  • rejtelmes (szöveg)
  • kellemes (összhatás)
  • sokkoló (borító)

A szerzőről


Kessel Krisztina vagyok, állandóan zenét hallgatok, és ha van hallgatóságom, akkor beszélek is róla. Egyébként pedig okos vagyok, és kedves, és szép.