Miért csinálunk úgy, mintha legálisan néznénk filmet?

Ma hajnalban Oscar-díjat nyert Deák Kristóf kisfilmje, a Mindenki. Ez hatalmas hír, aminek tényleg csak őszintén lehet örülni és szívből gratulálni, egy dolog azonban nagyon sántít a fogadtatása körül. Mégpedig az, hogy a híradások úgy csinálnak, mintha a közönség tényleg csak moziban, például a Filmhéten nézné meg vagy kínkeservvel felkutatná érte azokat az oldalakat, ahol egyébként élő ember nem néz filmet (MédiaKlikk) vagy regisztráció és előfizetés kell hozzá (HBO Go).

Miközben jobb-rosszabb minőségű kópiáival tele van az internet. Már akkor sem kellett túl sokat túrni érte a deepwebet, amikor még csak jelölték a díjra, azóta viszont csak a Youtube-on az első keresés 4-5 linket ad ki rá. Főleg, hogy a filmet levetítette a köztévé is, így csak az nem rögzíti és tölti fel újra, aki lusta hozzá.

A magyarázat persze egyszerű: elvileg tiltja a törvény, hiszen a forgalmazó nem járult hozzá a nyilvánossá tételhez, ha pedig nem a film hivatalos forgalmazója teszi közzé a videómegosztó-oldalakon, akkor nem ők kapják a kattintások után járó reklámbevételt.
Ez viszont megint arra világít rá, hogy a törvényhozás ill. a különböző szabályozások egyszerűen nem tudnak mit kezdeni a fogyasztási szokásokkal: ma médiatartalmat (zenét, filmet, sorozatot) még a szakma és a kritikusok nagy része is bevallottan illegális forrásokból szerez, magyarul letöltve nézünk és hallgatunk mindent. Fizetni pedig csak akkor vagyunk hajlandóak érte, ha kifejezetten támogatni akarjuk az alkotókat. Ez persze ronda dolog és ugyanúgy lopás, mint temetőből virágot hozni, de társadalmilag sokkal inkább elfogadott, nemcsak itthon, hanem az egész világon.

Az egész arról jutott eszünkbe, hogy a Cinematrix délelőtt hírül adta: valaki Deák Kristóf nevében létrehozott egy hivatalosnak tűnő Facebook-oldalt, ahová feltöltötte a teljes filmet. Ők közölték a posztban a linket és azt, hogy keresik a kérdéssel kapcsolatban az alkotókat. Pár órával később pedig a poszt tartalma megváltozott: megírták, hogy a MédiaKlikk egy hétig legálisan elérhetővé tette a filmet, de a Facebook-oldal említése úgy eltűnt belőle, mintha ott sem lett volna.

A Mindenki egyébként gyönyörű film, csak szeretni lehet. Deák Kristófnak pedig ez volt az első kisjátékfilm-rendezése, amivel rögtön Oscart is nyert: ennél nagyobbat gurítani nem lehet!

A borítókép forrása: Mindenki Facebook 

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!