Kiver a víz – Kondor Vilmos: Szélhámos Budapest

Kondor Vilmos Budapest-ciklusa 2008-ban robbant be a Budapest Noirral és azonnal a lábai előtt hevert egész város (meg persze az ország), ahogy a korabeli dizőzök előtt szoktak a panamakalapos rajongók.  A Szélhámos Budapest a sorozat előzményregénye: a stílus változatlanul brilliáns, a hangulat viszont könnyedebb és szertelenebb, mint a vészterhesebb időkben játszódó darabok (mint a Budapest Noir, a Bűnös Budapest, A budapesti kém és a Budapest romokban.)

szelhamos_bp3Mindenféle spoiler nélkül: Gordon Zsigmond, a nyomozói vénával és önsorsrontó igazságérzettel rendelkező újságíró Philadelphiából egy fillér nélkül hazatérve a szerkesztőségi ranglétra legalján találja magát. Elzavarják a végét járó, de még lüktető Tabánba egy bicskázáshoz, amiből kikerekedik a ’20-’30-as évek egyik legnagyobb szélhámosságának felderítése.

Nem tudjuk, hogy a regény melyik vonásáért rajongjunk jobban: Kondor Vilmos bravúros stílusért, ahogyan a korabeli szlenget magától értetődően és természetesen használja, vagy a hangulatfestésért, amitől mindvégig éreztük a száz évvel ezelőtti város dögletes forróságát és büdösségét, esetleg a sztori miatt, ami szellemes, sodró és aprólékosan kidolgozott – behúz és nem ereszt.

“- Csak azt remélem – folytatta az öreg -, hogy nem kerültél bajba.
– Én is.
– Reméled?
– Olyasmi – felelte Gordon, feje hasogatott, szájüregében pedig olyan ízt érzett, mintha hamutartót nyalogatott volna, hogy aztán poshadt sörből és olvasztott sertészsírból készült koktéllal öblögesse le. (…) Nem lehet, hogy valaki beleköltözött a fejembe?, ütögette meg mutatóujja bütykével a halántékát. És ez az új lakó most pakolja ki a felesleges dolgokat, cigarettával a szájában, mindent lerúgva a helyéről, miközben hangosan káromkodik?
– Azt hittem, nem iszol.
– Én is.
– Akkor mi lenne, ha tényleg innál – jegyezte meg Mór…”

A Szélhámos Budapest tényleg oda ránt vissza, ahol még csak a szeretők tegeződtek; ahol a kávéházakban laktak az emberek, mert kényelmesebb volt, mint a hónapos szoba; ahol a villamosok már kezdik kiszorítani a lovaskocsikat és ahol ember nem megy az utcára kalap nélkül. Még berúgva vagy összeverve sem. Ahol az éjszaka szédítő és kalandos, de egy kalandba sokkal könnyebb belehalni, mint hinnénk.

A Budapest Noirból készült filmet 2017 elején mutatják be a mozikban, Kolovratnik Krisztiánnal a főszerepben.

 

9
sztori 9.2
stílus 9.5
eredetiség 9
hatás 8.4
Magával ránt

Könnyed és bravúros stílusú krimi: mintha egy Molnár Ferenc-darabot látnánk Humphrey Bogartal a főszerepben. Az élvezetéhez éppen ezért kell némi előképzettség - a magabiztosan használt szleng miatt nem a keresztrejtvények mellett árult színes és ostobácska ponyvákkal van egy súlycsoportban. De ugyanolyan sokat pofozkodnak benne!

  • kiváló stílus
  • szellemes és sodró
  • nagyon erős hangulat
  • nem árt, ha tudjuk, mi a turf és a fixer
  • rámegy egy napod, mert alig lehet letenni

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!