Szorongást okoz – A szolgálólány meséje

A beharangozók óta sejthető volt, hogy a szolgálólány meséje lesz az egyik legjobb sorozat a szezonban, de a képek alapján még senki nem gondolta, hogy ennyire hidegrázós lesz. Nem horror, de mégis a gyomrod forog tőle, mert túlságosan hiteles utópiáról szól.

Amerika nagy részét annyira megmérgezte az emberiség, hogy nem képes többé szaporodni: a nők nagy része meddővé vált. A szükségállapot kihirdetése után egy teljes megfélemlítésre és erőszakra épülő állam jött létre, ahol mindenki rabszolgasorban él. A szülőképes nők a vezetők Szolgálólányaiként a házukban élnek, arctalanul és névtelenül, a dolguk pedig az, hogy gyereket szüljenek a vezetők számára. Aki nem képes szülni vagy vét a rendszer ellen (például nem viselkedik elég illedelmesen), azt vagy azonnal, nyilvánosan kivégzik vagy elviszik “takarítani”, ahol a mérgektől és a radioaktív szennyeződéstől hetek alatt lehámlik a bőre és belehal.

A történet attól ennyire ijesztő, hogy nagyon is hihető: az alkotók ugyanis tökéletes arányérzékkel keverik a valós és a meséhez tartozó elemeket. A rendkívüli környezetszennyezés jeleit olyan napi sztorikra fordítják le, amelyekkel minden nap tele van a Facebook-falunk: a boltba érkezett friss halat lehet, hogy nem szabad megvenni, annyi benne a higany. A mindenkit eltorzító egyenruhák, direkt feltűnő egyenruhákat viselő szolganép messziről megkülönböztethető a normális, hétköznapi ruhát viselő katonáktól és a besúgóktól. A Bibliából vett, kitekert köszöntések és központilag kötelezővé tett társalgási elemek mellett pedig még hangsúlyosabbak az ijedt vagy döbbent fuck-ok.

Ezek  a képi, nyelvi és dramaturgiai elemek egyértelművé teszik, hogy hogyan és miért hódolnak be az emberek az elnyomásnak: hogy hogyan lehet egy ennyire elviselhetetlen helyzetben ragaszkodni az élethez. Itt szó szerint a túlélésről van szó, még akkor is, ha mindenkinek meg kell indokolnia, hogy így miért akar egyáltalán életben maradni.

Miért hagytad magad? 

A Szolgálólány meséje éppen azért ilyen lebilincselő és ijesztő, mert világossá teszi a bántalmazás pszichológiáját: a sorozat még a legmagabiztosabb szabadságharcosoknak és a leghangosabb áldozathibáztatóknak is egyértelművé teszi, hogy miért és hogyan lehet belecsúszni a totális elnyomásba.  Ha apránként vesznek el tőled mindent, akkor útközben nem fog feltűnni, hogy mit is okoz a hiányuk – csak azon veszed észre magad, hogy a végén úgy viselkedsz, beszélsz, majd gondolkodsz, ahogy azt mások akarják.

A Szolgálólány meséje elérhető az HBO Go-n, az HBO a júliustól fogja vetíteni. 

9.6
Sztori 9.6
képi világ 9.7
eredetiség 9.2
hatás 10
Félelmetes

De nagyon fontos sorozat: nem kell sokat morfondírozni rajta ahhoz, hogy akár egyedi kapcsolatokra, akár teljes rendszerekre vetítsük. Beledörgöli az orrunkat abba, hogy a történet kicsiben itt zajlik a szemünk előtt. Nem egy könnyed kikapcsolódás, de muszáj nézni.

  • lebilincsel
  • megijeszt
  • szembesít
  • a hideg ráz tőle

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!