Nagyvászonra a sorozattal! – Taboo

Már tavaly nyáron a legjobban várt sorozatok közé sorolták a Taboo-t: a forgatáson készült werkfotók a meztelen Tom Hardyról nem véletlenül mentették meg az augusztusi uborkaszezont. Igen, direkt nem a sztorival kezdjük a dicsértet, ami ugyan elképesztően profi, de a Taboo-t tényleg mozivásznon, de legalábbis nagyképernyőn kell nézni.

A Ridley Scott producerelte sorozat minden olyan klisét felsorol, amitől akár sok is lehetne: van benne a semmiből visszatért fattyú örökös, ármány, jó sok erőszak, bűn, brit arisztokrácia, rabszolgakereskedelem, gyémánt, vérfertőzés – hirtelen nem is jut eszünkbe, mit lehetne még beleszuszakolni a forgatókönyvbe. De az egész mégis összeáll és beszippant: soknak sok, de éppen megtalálja azt a határt, amikor nem paródiába fordul, hanem olyan profi mesébe, ami magával ránt. Ha valamit nem értesz elsőre, nem a dramaturgiai hibákat keresed benne, hanem elkezded visszapörgetni a szálakat – és általában meg is találod, mert túl profi ahhoz, hogy hibázzon.

A Taboo ugyanis gyönyörű:
az utolsó részletig olyan erős és kidolgozott a látvány (ok, ez túl magas labda volt, de itt most tényleg nem csak Tom Hardyra gondolunk), hogy még akkor is a hatása alá kerülsz, ha tabletről nézed éjfél után az ágyban fetrengve. Márpedig a sorozat tényleg megérdemli, hogy a kanapén maradj és kilődd a háztartás legnagyobb tévéjére: minden szín, fény, díszlet és jelmezrészlet a helyén van. Ez pedig olyan erős és sötét atmoszférát teremt, hogy tényleg a bőrödön érzed: a sár hideg, a férfiak koszosak és tesztoszterontól büdösek, a köd a szőrös pléd alá is bekúszik, ami alá bevackoltad magad. A kedvenc példánk erre – nyilván a főszereplőn kívül – a régensherceg alakja: a figura, a smink, a ruhái és az ételek, amik állandóan potyognak a szájából, együtt kiadják a tévétörténet egyik legszórakoztatóbban taszító figuráját.

A sorozatot nem azért fogod nézni, amiért mondjuk a Kártyavárt vagy az Ifjú pápát: nem a sztori szippant be elsősorban, bár az is hibátlan a maga nemében, csak éppen a 19. század elején zajló kalandregényekbe nem mindenki szédül bele. Hanem azért, mert nem tudsz szabadulni a látványtól.

(A Taboo 8 részéből eddig hatot vetített le az HBO, elérhetőek – és két hosszú este alatt ledarálhatók – az HBO Go-n.)

9.5
Sztori 9.3
képi világ 10
eredetiség 9.1
hatás 9.7
Érzed a szagát

Arra való, amire az emberiség kitalálta a sorozatnézést: 8x1 órára tökéletesen kikapcsol. Nem gondolsz közben semmi másra, csak belefeledkezel - vasaláshoz például éppen ezért nem ajánljuk. Idézgetni viszont nem fogod - a saját világán kívül a tételmondatok erőltetettek lesznek, a képet meg úgysem lehet elmesélni.

  • lenyűgöző képek
  • a hatása alá kerülsz
  • Tom Hardy
  • rétegsztori
  • egyedül bambulós műfaj

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!