A Muzslai Mágus megint odarakta: Bott Granum, 2015

A bor, amivel biztosra mehetsz. Legalábbis nehezen tudunk elképzelni olyan fogyasztót, aki ne hümmentene elégedetten az első korty Bott Granum után… A borszakértős kifejezés az ilyen borra a „komplex”, ami kb. úgy fordítható: mindenki találni fog benne valami szépet.

Már az illata is van annyira gazdag, hogy nem győzöl kapkodni az asszociációk után… Reszelt citromhéj, mezei virágok, sós fűszerek, sőt ha két kezünkbe fogjuk a borospoharat és úgy szagolunk bele, mint egy csuporba… hát, igen, mézillatot is érezni fogunk, ez nem kétséges.

A savak elég bombák, de ezt egy kicsit feledteti velünk a kevés maradékcukor. A korty nagyon „juicy”: mint egy nagy pohár grapefruitos, narancsos limonádé, amibe még valami rozmaringot is belelógattak… Egészen telt, kicsit krémes, rafkós ízdáridó, nem egy morfondírozós darab, sokkal inkább party animal.

Készítője a Muzslai Mágus, Bott Frigyes, pontosabban Bott Frigyes és családja, hiszen maga a mester is így nyilatkozik a Gránumról:

Garammenti házasításunk – most már azt mondhatom – hagyományosan négy világfajtából készül: rajnai, pinot blanc, tramini és sauvignon blanc kerül bele úgy, hogy a kész borokat házasítjuk a párommal, Zsuzsával és a fiammal, Frigyessel. Egyszerű a cél: ha valaki csak egyet kóstol a borunkból, az ismerje meg rajta keresztül a muzslai Öreg-hegyet és a Bott család stílusát.

A Felvidéken egyre több csiszolt, harmonikus borremekmű készül – kadarkák, pinot noirok és jó savú fehérek –, Bott Frigyes borai, melyek a muzslai hegyek vulkanikus déli lejtőiről származnak, ezek között is az ásványos, élénk, feszes stílust képviselik. A birtok maga is „mintadarab”: a Duna és a Garam által határolt területen a borászat mellett található vendégház, ökofarm… mindössze néhány perc autózásra Esztergomtól.

 

8.5
Harmónia 7.7
Komplexitás 9
Egyediség 9.2
Hosszúság 7.9
Ízek & aromák 8.6
Bott Granum, 2015 Izgalmas

Karakteres, hűvös és sokoldalú. A mindent átlengő citrusosság mellett gyógynövényes, bazsalikomos aromák ütik fel a fejüket, ami roppant izgalmassá teszi. Illatát minta egy dörzsölt parfümőr pakolta volna össze. A savérzet elég magas, ami kicsit levesz a harmóniából – de a hűs citrusok a kortyban is megmaradnak, egészen hosszan.

  • gazdag illat
  • finom citrusos aromák
  • ásványos
  • magas savérzet