Etyek360: sardoné

Bor

Másodszor hívta össze az Etyek 360  a borászait és borászonként egy vendéget, hogy megcsillogtassák a chardonnay-iket. A kóstolót az Etyeki Piknikre időzítették az egyik frissen felvett tag, az Anonym új ikerpincéjében, és szigorúan a chardonnay volt a téma: még a meghívottaknak is egy palack máshonnan származó ch volt a beugró.

A cél pedig az, hogy együtt megnézzük, ki miért szereti ezt a fajtát és mire jutott vele – abban ugyanis teljes volt az egyetértés, hogy ha valahol, hát Etyeken biztosan van a megfáradt presztízsű fajtának létjogosultsága. A kóstoló végére viszont nem derült ki egyértelműen, hogy hogyan és mennyire fogják egymást erősíteni – mármint Etyek a chardonnay-t és chardonnay Etyeket.

A kóstolt 10 tétel közül ugyanis kettő volt olyan, amit bárkinek szívesen mutogatnék mindenféle előzetes magyarázat nélkül: az Etyeki Kúria és az Anonym Pince 2013-asát. Jó, a képet torzítja, hogy a tízes sorban kettő még hordóminta volt, egy pedig doyen: Mérész Sándor, az Etyeki Kúria borásza elhozta megmutatni az 1996-os, még mindig 8-as savval rendelkező chardonnay-jukat, amit nyilván nem szabad és nem is lenne illendő ugyanúgy kóstolni, mint a forgalmi tételeket.

Etyeki Kúria Chardonnay 2013:

Érett, meleg, gyümölcsös (főleg zöldalmás-körtés) illat, jó sok toastossággal. Nagy, összetett ízek, tele érett gyümölccsel, ficánkolós savakkal, nagy, komoly kortyot adó testtel. Almasav bontás nélkül készül. Cuppogósan sok íz, hosszú lecsengéssel – vacsorához vagy ahelyett. 86 pont.

Anonym Szinkópa chardonnay, 2013:

Tartályban erjedt, pár órás héjon áztatás után. Zárt, összetett, nehezen megfogható illat – sokáig el lehet játszani vele. Feltűnően szép savak, érett birsre emlékeztető jegyekkel – már ha mindenképpen meg kell határozni a gyümölcseit. Filigránabb, de a savszerkezetet tökéletesen kiegyensúlyozó test, pici, az eleganciát kiemelő kesernyésséggel a végén. Lusta délutánokon órákig ellennénk vele. 82 pont.

 

A nap kedvenc mondata Mérész Sándortól jött:

“Mi nem fürtöt válogatunk, hanem fürtöt pozicionálunk.”

Azaz csak azokat a fürtöket válogatják le, amik összeérnek és így megvan a veszélye, hogy rothadni kezdenek.  

Sardoné

Cinizmus nélkül imádjuk, hogy azokon a magyar borvidékeken (főként Etyeken és Móron), ahol valóban meghatározó fajta a chardonnay, külön ejtésmódja is kialakult: a puhított angolos vagy franciás kiejtés helyett szigorúan zárt, kemény a-val, ropogós r-rel, egy n-nel és huszáros é-vel mondják ki a termelők. Valahogy így: sardoné [ʃɒɾdoŋeː] . Teljesen átszoktunk rá.

Etyek 360

A társaságot három pince, az Etyeki Kúria, a Rókusfalvy Birtok és a Hernyák Birtok alapította 2014-ben, felismerve, hogy néhány utcányira egymástól 20 éve dolgoznak külön-külön ugyanazon, ezért inkább szövetséget kötnek, hogy a közös fajtákkal, az egyként elképzelt borvidéki stílussal és a magas minőség iránti elkötelezettséggel együtt formálják tovább Etyek arculatát. Egy évvel később csatlakozott hozzájuk az Anonym Pince és a Haraszthy Pince.

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!