Hello kucsmák, már nagyon hiányoztatok!

Talán három hete lehetett, hogy idén először lódultam a kucsmák nyomába: legbelül tudtam, hogy nagyon elsietem, de nem bírtam tovább – és különben is, minden évben elsietem. Február közepe felé kezdek el általában viszketni, aztán ahogy az első posztok megjelennek a vonatkozó fórumokon, hét ló sem tarthat vissza, hogy nekiinduljak kucsmagombázni, hogy aztán egy nap bolyongás után, átfagyva, mély sebekkel a kezemen, a térdemen és a lelkemen mély meggyőződéssel kijelentsem, hogy mindenki hazudik és a tavalyi fotókat posztolja.
Ez idén még szerencsétlenebbül sült el. Szokás szerint megjelentek a zárt csoportokban az első kucsmák fotói, én elhajítottam mindent és kocsiba vágtam magam, hogy szűk 70 km vezetés után  könnybe lábadt szemmel roskadjak magamba az 5-ös út mellett: legeslegtutibb, évek óta bevált helyünket kitermelték, de úgy, hogy még most forgatják ki a földből a tuskókat a munkagépek, magyarul írmagja sem maradt annak az erdőszakasznak.

Olyan nincs, hogy nem!
Mivel még mindig nincs kijárási tilalom, egy mindentől távol eső, igazán undok akácos tényleg nem jelent túl nagy veszélyt ránk és embertársainkra nézve – ebből viszont van elég. Az első kucsmagombák ugyanis pont ezt szeretik: nem túl idős, bozótos, minél szúrósabb akácerdő, elszórtan szürke nyárfákkal vegyítve. Vannak olyan jedi-fokozatú gombászok, akik bárhol képesek cseh- és ízletes kucsmákra bukkanni (a változatokat ld. lentebb): ők a vadcseresznye-csoportosulásokra is esküsznek, de elérhető közelségben szerintem sokkal több akácbozót található, mint vadcseresznyés.
Szóval egy héttel később újra nekifutottunk  – és igen, meglett!4!!  Tényleg laza (homokos) talajú, fiatal akácos kell szürkenyárral pettyezve – és persze a vakszerencse, hogy rátalálj az erdőben arra az 50 négyzetméterre, ahová valamikor beütött a mennykő (ez esetben micélium).

Ilyenkor csak a legelsőt kell észrevenni, a többi már itt lesz egy karnyújtásnyira.

Na ennél nagyobbat nem is hazudhattam volna! 
A kucsmánál durvább tavaszi gombázó-újrakezdés ugyanis nincs. Avarszínű, ráncos, fiatal korában és/vagy hidegebb időben alig dugja ki a fejét a levelek alól, tehát a kevésbé elszántak simán végigtiporhatnak egy-egy lelőhelyen anélkül, hogy egyet is észrevennének. Ha mégis véletlenül észreveszel egyet, akkor tuti, hogy olyan helyen van, ahová csak guggolva, törpejárásban lehet elhatolni és közvetlenül egy éppen azon a napon kibújó csalánkezdemény mellett lesz, ami köztudottan háromszor úgy csíp, mint a 15 centisen. De ha már (a sapkád és némi véred árán) áthatoltál a vadrózsán és beleguggoltál az akác közepébe, a földszinten felbukkan még egy és még egy – te pedig azon kapod magad, hogy vigyorogva kúszol-mászol 30 centiket az újabb kucsmákért, észre sem veszed a közben begyűjtött sebeket és olyat örömgombázol, amilyet legalább öt hónapja nem volt alkalmad!
Hogy ez mennyire nem vicc, csináltam hozzá képrejtvényt:

Legalább három kucsmát keressetek a képen! (Élőben négy volt, de online már én is megbicsaklottam)

Miért éri meg a szenvedést mégis? 
Mert a kucsmagomba az egyik legfinomabb dolog a világon és mert ez jelenti az igazi tavaszt – nem szegény büdös zöldek. Persze ízlése válogatja, de érdemes rákeresni a nagyoncsillagos éttermek és séfek nevével összekötve és máris látszik, hogy nem véletlen a rajongásom. Persze kevésbé ismert és kevésbé is tartósítható, mint mondjuk a vargányák, de elképesztően zamatos az ízük és egyébként is – a hosszú, falfülgombákkal kiböjtölt hónapok után mindennek örülünk, pláne, ha tényleg ennyire finomak!
A cseh kucsmák nagyobb darabjait a klasszikus receptek májpástétommal vagy gesztenyével töltik: így még fagyasztani is simán lehet őket. De ha csak egy kisebb adagnyihoz jutsz hozzá, egyszerűen párold meg hagymákon, a tavalyi kakukkfűvel, halmozd jobbféle tésztára (én örömömben frissen gyúrtam azt is, mert a kucsmák megérdemlik, de ez már perverz lehet)  és tálaláskor szórd meg a mellé szedett friss turbolyával – mi 70 dekát másfél nap alatt felfaltunk belőle!
Apropó, turbolya: mostanra biztos mindenhol van – a hószállingózás közepette a Ménesi út- Villányi sarkán szpottoltam egy nagyobb burjánzást belőle. Mondjuk a kutyapisi és a szmog miatt én onnan biztos, hogy nem szedném le, de láttam már olyat, hogy a Lánchíd pesti hídfőjétől 130 méterre, a Széchenyi István (Roosevelt) tér gévagomba-telepét szüretelte le valaki…

Változatok kucsmára
Bibliánk, a Miskolci Gombász Egyesület fajjegyzéke szerint 10 kucsmagomba-faj létezik: ebből egy normális (ld. évek óta megszállottan gombázó, de nem gombaszakértő, pláne nem mikológus) ember maximum négyet-ötöt ismer.
A cseh kucsmagomba a legelső: ez bújik ki legkorábban. A szára kifejezetten hosszú is lehet, a kalapja szűk. A legkevésbé ízes, de ennek örülünk a legjobban.
Az ízletes kucsmagomba pár héttel a csehek után jelenik meg: robosztusabb, tömzsibb alkatú és egy kicsit más élőhelyet szeret (például frissen kivágott akácosokat, de csak ez első évben, hogy pukkadjon meg…)
A pusztai kucsmagomba a nagykönyvek szerint később terem ezeknél, de gyakorlatilag láttuk már összecsúszni az idényeket. Ehhez nem kell akkorát harcolni az elemekkel, mint az első kettővel, mert a sima, sanyarúbb réteket szereti, főleg, ha legeltetik vagy bolygatják őket. (Bolygatják jelentése: például gyakran jár arra traktor, de ott pont nem szántja fel.) A kalapját nem lehet lehúzni a száráról, mint az előbbieknek, hanem egyben nő az egész és belül is méhsejtes szerkezetű.
A fakéreg kucsmagomba lehet a legtöbbet kirugdosott változat, pedig ha tudnák…! Frissen terített mulcson nő – igen, pont a tüchtig kertekben és parkokban, de a tapasztalatok szerint csak egy évig. Ha nálad is megjelent, azonnal szedd le, mutasd meg szakértőnek, dicsekedj vele egy ordasat, aztán edd meg jóízűen!

Disclaimer 1.: ahogy ezt minden gombás posztban leírjuk, soha ne egyél gombát úgy, hogy nem ellenőrizte szakellenőr! A szakellenőrök listáját itt találod: https://portal.nebih.gov.hu/-/gomba-szakellenorok-friss-listaja
Disclaimer 2.: Idén az enyhe tél miatt különösen sok a kullancs: ahogy hazaérsz (természetesen moss kezet legalább 40 másodpercig szappannal, majd) azonnal vetkőzz le és ellenőrizd, hogy nem hoztál-e magaddal párat! A ruháidat érdemes azon nyomban a mosógépbe tenni: a szennyesből csuklás nélkül kimásznak!

És következzen a képrejtvény megfejtése:

A látszat ellenére 5-8 centis kucsmák voltak.

Tudom, hogy van még egy a fotón, de az élő helyett képen én sem találom. Aki bejelölve visszaköldi, annak privátban GPS-koordinátákat kínálok! :D

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!