Így idd magad jótékonyra! – Egy éves a SHARE sör

Bor
SHARE - a jótékony sör. Vagy ser.

A SHARE – a Jótékony ser kezdeményezése a jótét lelkekre alapoz: minőségi, kisüzemi sört kínálnak azzal a misszióval, hogy sokkal jobb érzés úgy sörözni, hogy ezzel nem csak a jókedvedet és a kocsmárost/sörfőzdést gyarapítod, hanem társadalmi szervezeteket is.
A közösségi összefogásoknak nagy divatja van: miért ne használnák ezt ki úgy, hogy igazán kellemes módját adják a hasznosnak?

Jól hangzik, de nem zavaros ez egy kicsit? 

Nem és de egyszerre. A SHARE alapítói a sörforgalmazásból befolyt profit 100%-át ilyen szervezeteknek ajánlják fel, úgy, hogy egyrészt a szervezetek kiválasztásában a területek általuk felkért nagykövetei döntenek a közönséggel együtt. Másrészt a mindenkori összeg harmada mindenképpen az alkoholizmus és az addikció leküzdésén dolgozó szervezeteknek jut. Harmadrészt az oldalukon nyomon követhető a pénz útja: melyik szervezetnek, mikor, mennyi pénzt ittak össze a fogyasztók és ki lesz a következő támogatandó. (Mondjuk a 2017-es beszámolók közül az ideiből csak az első negyedévi van fent az oldalon, de ez a jó szándékon nem változtat.) Ahogy összegyűlik 100.000 Ft, már adják is át a soron következő szervezetnek.

A SHARE kétféle sört kínál: a Pale Ale a Reketye főzdében készül, az alkoholmentes, citromos barna változatot pedig az IKKONA Manufaktúra főzi. Hogy a kínálat fele (na jó, a kettőből az egyik) alkoholmentes, az nagyon fontos szempont, ugyanis a SHARE egyik kiemelt célja, hogy az alkoholizmus és az addikció ellen küzdő szervezeteket támogassák: a profitjuk 33%-a biztosan nekik megy. Így – bár némiképp ellentmondásos a dolog – éppen a sörrel küzdenek az alkoholizmus ellen. 

Kik állnak mögötte? 

Magánemberek: a honlapon 23 alapító tag neve és fotója szerepel, de az ötletgazda Alvégi Lóci: ő Berlinben látott hasonlót. Hazaérve összetrombitálta a barátait, Ádám Istvánt és Káldi Mártont, akikkel végignézték az összes lehetséges példát a nagyvilágban, majd ebből kidolgozták az első magyar jótékonysági sör projektjét, a SHARE-t. A többiek, (grafikusok, designerek, filmesek, stb.) az önkéntes munkájukkal és ötleteikkel támogatták őket és a jótékony sert. (Amit direkt nem sörnek, hanem sernek mondanak, ami rettenetes modorosságnak hatna, ha nem lenne a rövid név a SHARE.)

A SHARE majdnem napra pontosan egy éve, 2016 szeptemberének végén indult. Mára Káldi Márton elmondása szerint 4 alkalommal oszthatták ki a profitból származó, összesen félmillió forintos támogatást:

A Káva Kulturális Nevelési Műhelyet Kovács Patrícia ajánlotta, a második szervezet az Utcajogász Alapítvány volt, akiket az Amnesty International javasolt. Júniusban a Kovács Kokó István által támogatott Szívbeteg Gyermekek Védelmében Alapítványnak tudtunk átadni 100.000 Ft-ot, nyár végén pedig a Kiss Tibi jóvoltából a Megálló Csoport kapott dupla támogatást, azaz 200.000 Ft-ot, mert az alkoholizmust és az addikciót kiemelt területként kezeljük a SHARE-ben.

Kik juthatnak hozzá? 

Gyakorlatilag bárki, akinek számít, hogy sörözéssel a karmáját is javítsa: most éppen 20-25 budapesti és vidéki sörözőben lehet SHARE-t inni, ugyanolyan áron, mint a többit, sima sört. De bárki rendelhet belőle céges bulira vagy otthonra: ha már komoly mennyiségű sörfogyásra számítotok, miért ne lehetnétek igazán jó fej SHARE-ivók?