Ez az app megmondja, hogy milyen fa mellett sétálsz el minden nap

Fa Book fameghatározó applikáció. Forrás: Pixabay

A Fa Book-nak csak a neve megosztó (van aki szerint kedves, van, aki szerint botrányos), viszont a reggeli buszon vagy dugóban bambulást biztosan feldobja. Gondolkoztál már azon, hogy milyen fa lehet, ami mellett minden reggel elsétálsz? Vagy ami alá be szoktál állni, ha esik az eső?

Az interaktív fahatározó applikációt az Országos Erdészeti Egyesület fejlesztette, és bár a céljuk az volt, hogy a kezdő túrázók ismerjék jobban meg ezen keresztül az erdőt, szerintünk a városi sétákhoz még jobban ajánlott. Egyrészt, mert az erdőkben sokkal több minden vonja el a figyelmed, másrészt mert a budapestiek nagy részének halvány tippje sincs, hogy milyen fák veszik körül a városban.

Fa Book fameghatározó applikáció

Hogyan használd? 

Az általunk ismert  interaktív növényhatározókkal az a gond, hogy feltételeznek némi növénytani alapismeretet és az ehhez kapcsolódó rendszertant és szakszavakat használják. De valljuk be: a felső tagozatos környezetismeret és gimis bioszórák nagyon régen voltak, úgyhogy ha valaki nekünk szegezi a kérdést, hogy hány tagú a meghatározni kívánt növény csészelevele, nagy lendülettel zárjuk be az oldalt.
A Fa Book viszont szerethető és hülyebiztos: egyszerű piktogramok közül választgatva lehet szűkíteni a kört ma benne szereplő 111 fa közül, amíg eljutsz a megoldásig, azaz fél perc alatt megtudod, hogy milyen bokor alá gurult be be a kutya labdája vagy melyik fához kötötted éppen ki a biciklidet.

Az valószínűleg fejlesztési hiba, hogy ha eltéveszted valamelyik opciót és nem talál egyetlen olyan fát sem az adatbázis, ami illene a megadott kategóriákra, akkor nem tudsz visszalépegetni, csak elölről kezdeni az egész meghatározást, de mivel tényleg nagyon gyorsan megy a dolog, efelett könnyedén szemet hunyhatunk.

A fahatározó appot ingyenesen letöltheted iOS-re az App Store-ból és Androidra a Google Play Store-ból.

 

9.2
hasznosság 10
használhatóság 9.5
küllem 8.7
menőségi faktor 8.5
Egy hétig nyomkodod

A tájékoztató táblák nagyon ritkák és akkor is rövid idő alatt kirugdossák őket, ha vannak, te viszont ott állsz fogalmatlanul, hogy milyen fa lehet az, ami éppen rád hullatja a leveleit. A Fa Book azonnal elárulja, hogy bükk vagy cser termése potyog-e folyton a járdára vagy mérgez-e a bokor, amit a rád bízott kiskölök éppen lelegelni készül. Tényleg hiánypótló!

  • jól kezelhető
  • hülyebiztos
  • hiánypótló
  • nem túl szép
  • nehéz vele csajozni

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!