Fetrengtél már a Nemzeti Múzeum termeiben legálisan?

Nemzeti múzeum családi program

Soha nem gondoltuk volna, hogy egyszer komolyan hagyja el a szánkat az alábbi mondat:

Gyertek gyerekek, megyünk a Nemzeti Múzeumba, tök jó móka lesz!

Interaktivitás ide, közönségbarátság oda, a Nemzeti Múzeum aurája még mindig túl, khmmm… patinás ahhoz, hogy ne hervasztónak érezzük a látogatást, legalábbis az állandó kiállításokra, pláne kiskorúakkal súlyosbítva.

Ehhez képest óriási meglepetés ért minket: olyan gyerekprogramot kínálnak, amit tényleg élvezni fog a gyerek. De még a felnőtt is, aki vele tart.
A “családi felfedező hátizsák” sokkal nagyobb buli, mint hinnénk: kétféle túrára indulhattok egyedül a múzeumban, ami közben nyugodtan odanyomhatjátok az orrotokat a vitrinekhez, megtapizhatjátok, ami nincs üveg mögött és lefekhettek a padlóra, ha ott kényelmesebb írni vagy rajzolni. Nemhogy nem reccsen rád egy teremőr, de még a kellékeket is ők biztosítják hozzá.

Ok, de hol van ez a Minecrafttól? 

Nyilván sehol, de nem is ez a cél, hanem az, hogy valami teljesen mással zökkentsd ki magad és a kölköt a megszokott szüneti punnyadásból.

Kétféle túrát, pontosabban hátizsákot lehet választani a Nemzeti Múzeum ruhatárában: az egyik az őskortól a római légiók koráig kommandóztat végig hat termen, a másikkal a 18-19. századot vizsgáljátok meg nagyítóval és színes cerkával. A hátizsákban ugyanis ilyesmik vannak: fejlámpa, nagyító, iránytű, távcső, írószerek, no meg a feladatsorok, külön ovis és kisiskolás-korosztályra optimalizálva.
A megkapott feladatsorokon jelölik, hogy a megfejtést melyik teremben kell keresni, de hogy pontosan hol, azt nem, ezért a gyerek óhatatlanul tényleg alaposan végignézi a kiállítást. És a vele tartó szülő is: ez nem az a családi program, ahol letáborozol a büfében egy habos kávéval és boldogan belemerülsz a telefonodba: a feladatsorokat úgy állították össze a múzeumpedagógusok, hogy 10-12 év alatt nagy eséllyel  nem tudják egyedül megcsinálni a gyerekek. Az újkori túrához mindenképpen kell magyarázós segítség, de az ókornál sem jön rosszul, ha a csontváz bordáit és vele temetett ékszereit együtt számolgatjátok…  Viszont alsó hangon 1,5 órán át együtt dolgoztok, ami még családon belül is borzasztó tanulságos dolog – pláne, ha hétköznap nem te szoktál leckét írni a deddel.

Ha múzeumpedagógiai foglalkozásokról van szó, akkor a Műcsarnok családi napjai és szakkörei még mindig magasan űberelnek mindent, de azok előre meghirdetett időpontokban vannak – a Nemzeti Múzeum felfedező hátizsákjait viszont nyitvatartási időben bármikor ki lehet kérni. Kell rá 1500 Ft a belépőn túl, legalább egy óra szabadidő és némi kalandvágy, de momentán nem jut eszünkbe értelmesebb családi, gyerekes program december 27. és január 3. között, ha a tágabb rokonsággal már mindenki (torokból üvölt) lepacsizott, odakint pedig a szánkózásra hívó szűzhó helyett 2 fokos, vízszintes eső esik.

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!