Mindenki tud sört főzni! – Konyha, Sör, Főzés

Mucha Attila Konyha, Sör, Főzés című minialbumának láttán a legfinnyásabb hipsztert is elönti a sárga irigység: habkönnyű, menő dolgot csinált jókedvből.
A Zirig Árpád fotóival készült könyv gyönyörű, színes, a legkisebb ikeás dohányzóasztalon is jól mutat és pont 35 perc alatt lehet elolvasni a legutolsó betűig. Sört ugyan nem fog senki megtanulni főzni belőle, de nem is erre készült: csak arra, hogy kedvet csináljon az otthoni pancsoláshoz.

Az alcím (Így főzök sört a konyhában) pontos és rögtön rá is cuppantunk – bár be kell vallanunk, nem véletlenül: majdnem tíz éve, hogy egy V. kerületi bárlakás fürdőszobájában egy dobozos svéd készletből bort csináltunk. Tényleg, alkohollal, muslincával, meg mindennel – és természetesen olyan förtelmes lett, mint amilyennek hangzik, de szerencsére már akkor is csak egy cikk és a kaland kedvéért álltunk neki.

A csavar az egészben

Mucha Attila is éppen ezeket a részeket hagyja ki a könyvből: olvasva úgy néz ki az egész, mintha a konyhai sörfőzés tényleg randiprogram lenne csillogóan tiszta padlóval, menő eszközökkel és ínycsiklandó illatokkal. Pedig mindenki tudja, aki állt már neki bármi olyan dolog létrehozásának házilag, amit nem véletlenül szoktak inkább kisipari körülmények között csinálni, hogy legalább 4-6 órányi szentségelést és kárelhárítást bele kell kalkulálni.

Ő szemérmesen csak annyit vall be, hogy volt már olyan, amikor 70 üveg sört öntött ki, de amúgy tényleg lubickol a konyhai berheléses technikával elkészített és szigorúan baráti fogyasztásra szánt házisörökben. Érthetően és olvasmányosan mutatja be az alapokat a teljesen kezdőknek, elmeséli, hogy mi az a maláta és mi az a komló, ad néhány receptet, aztán enni kezd, jellemzően cseh kocsmai kísérőfalatkákat. (Azaz ezeknek a receptjét adja meg.)
Ennél egy felkészültebb sörblog alapos átolvasásából klasszisokkal több ismerethez juthatunk, ám amiért mégis jó a könyv, az egyrészt a szépsége, másrészt a ragadós lelkesedése. Az egész köteten átüt az a nagyon szimpatikus üzenet, hogy nem kell zavarbajönni és azonnal profiként kezdeni azt, amit szeretünk.

Nem tudjuk, hogy Mucha Attila tényleg tud-e sört főzni, de hogy szeret, az biztos.

8.3
külcsín 9.2
belbecs 7.9
használhatóság 8.5
eredetiség 7.3
hatás 8.6
Elöl marad

A legjobb szó rá, hogy bájos. Bájosan amatőr, de hangsúlyozottan nem is akar profi lenni. A lelkesedés viszont átlendít a felületességen. A kötet a kiállítása miatt pedig biztosan hónapokig ott fog maradni az asztalon vagy a kanapé szélén a randi előtt rendbeszedett legénylakásokban.

A szerzőről


A kóstolás önismereti folyamat: nekem útközben derült ki, hogy igen költséges az ízlésem. Kényszeres vonzódást érzek az apró, fura dolgokhoz, a mezőgazdasági gépekhez (csak annyit mondok: terpesztraktor) és az erdőkhöz. A bor és a kaja szenvedély, a konyha kikapcsolódás. És MINDENBE teszek babérlevelet!