Könnyedség és egyediség: két olyan tulajdonság, ami ritkán jár együtt. Ha már különleges (például egy bor), akkómán fajsúlyosnak is kell lennie – a gyakori téveszme szerint. Pedig itt van például ez a légies bor Baszkföldről, mely úgy karakteres és azonnal felismerhető, hogy a melldöngetés műfaját hírből sem ismeri.
Jó, a neve azért picit arcoskodó: kellett is várni 1990-ig, amíg végre anyakönyvezték és a Txakoli bekerült a nagy boranyakönyvbe. Ekkortól nyert DO besorolást Spanyolországban, azaz kapta meg eredetvédelmi státuszát. Txakolit (ejtsd: csákoli), három kicsi baszk régióban készíthetnek csak, a Pireneusok lábánál, ahol az óceáni hatás már kevésbé érvényesül, forróbbak a nyarak, hidegebbek a telek, viszont csapadék azért van bőségesen. A szőlőfajta, melyből itt a txakolik nagy része készül, még mókásabb nevű: Hondarrabi Zuri – szép, becsapós feladvány lenne egy Szőlőfajta vagy Híres Japán Sorozatgyilkos? totóban.
Na de miért is szeretjük a txakolit?
- Mert alacsony az alkoholja
9.5 és 11.5% között kell lennie. Míg más borból 2 pohárral ihatsz bűntudat nélkül, ebből 3-at. És hát sehol az ismert garatkaparászás és alkoholédesség… - Mert szénsavas
Épphogy, de minden txakoliban kell, hogy legyen egy minimális CO2, anélkül olyan a txakoli, mint a sör hab nélkül. Rendes baszk (vagy baszkfón :) helyeken jó magasról csurgatják a txakoli-ivók poharába, hogy még jobban gyöngyözzön. - Mert különleges aromái vannak
Először is határozottan fűszeres. Ez a fűszerezettség aztán alaposan felkorbácsolja az érzékeinket, és az illatpettinget nem követi csalódás: a txakoli többnyire szájban is fehér húsú gyümölcsökkel, sokszor ananászos karakterrel, végül finom grapefruitos kesernyével incselkedik.
További jó hír, hogy nem kell feltétlenül San Sebastianig rohannunk, ha jól betxakolizni támad kedvünk a bús hideg magyar tájban: elég csak a Falk Miksa utcáig elbotorkálnunk. Itt található a Bontxo baszk étterem, melynek konyhája is megér majd egy külön postot (véreshurkájuk meg még egyet). Ők a Bodegas Hirutza txakoliját forgalmazzák, lehet csak pohárral is kérni, nem is drága – egyszer mindenképpen megéri csurgattatni egyet!